Drugi krug tretmana protiv krpelja u Nacionalnom parku Fruška gora planiran za četvrtak, 25. aprila

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica/Fruška gora – U četvrtak i petak, 25. i 26. aprila, nastavljaju se tretmani u okviru sistematske akcije zaštite zdravlja građana od krpelja na području Vojvodine. Ova akcija je započela 29. marta i sprovodi se u 30 vojvođanskih opština.

U četvrtak, 25. aprila, planiran je drugi krug tretmana na posebno definisanim lokalitetima Nacionalnog parka Fruška gora, konkretno na Grebenskom putu i izletištima u okolini.

Akciju organizuje Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, dok je izvođač tretmana novosadska firma “Ciklonizacija Logistika”. Suzbijanje krpelja biće izvedeno sa zemlje, u prepodnevnim časovima, koristeći insekticid na bazi lambda – cihalotrina.

Pčelari se upozoravaju da je preparat toksičan za pčele i da je neophodno da košnice zatvore ili uklone najmanje pet kilometara od navedenih mesta tretiranja. U slučaju neadekvatnog vremena, kao što su kiša i vetar, tretmani će biti izvedeni dan kasnije.

Ovom sistematskom akcijom zaštite građana od krpelja nastoji se da se smanji prisustvo ovih parazita u prirodnim staništima i da se zaštiti zdravlje stanovništva, posebno u vreme kada su aktivni krpelji.

Građani se mole da budu obazrivi prilikom boravka u prirodi, da koriste repelente i odeću koja pokriva kožu, kako bi se zaštitili od krpelja i potencijalnih bolesti koje oni prenose, kao što su lajmska bolest i krpeljski meningoencefalitis.

Možda Vam se svidi i

Ostavi komentar