Drmanović: Od početka godine u Sremu bilo 55 požara

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Vladimir Drmanović, komandir vatrogasne čete Odeljenja za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici, rekao je da je od početka godine bilo 55 požara, a da je najčešći uzrok neodgovorno ponašanje čoveka.

„Na teritoriji Srema od početka godine imali smo 55 vanrednih događaja, uglavnom na građevinskim objektima. Često kažemo da su uzrok neispravni uređaji ili elektroinstalacije, ali pre svega tu je prvi i najodgovorniji čovek”, rekao je Drmanović.

Sa početkom grejne sezone, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije apeluje na građane da preduzmu preventivne korake kako bi obezbedili svoje domove od požara. Važno je da svi budemo odgovorni prema sebi, porodicama i okolini, vodeći računa o ispravnosti grejnih tela, peći na čvrsta goriva, dimnjaka, električnih instalacija i uređaja.

U periodu od početka do kraja grejne sezone, zabrinjava povećani broj požara na građevinskim objektima. Ovi incidenti najčešće proizlaze iz neispravnih ili nečišćenih dimnjaka, nepažnje prilikom loženja peći na čvrsto gorivo, ostavljanja uključenih grejalica bez nadzora te ostavljanja odeće ili drugih zapaljivih predmeta u blizini peći ili grejalica. Dodatno, preopterećene električne instalacije i neispravni električni uređaji doprinose ovom ozbiljnom problemu, objašnjava Drmanović.

Svi ovi uzroci mogu se svrstati pod ljudski faktor, odnosno nepažnju ili nemar. Ministarstvo Unutrašnjih Poslova, Sektor za Vanredne Situacije, apeluje na sve građane da budu odgovorni prema sebi, svojim porodicama i komšijama. Preporučuje se provera ispravnosti dimnjaka i peći na čvrsto gorivo, izbegavanje ostavljanja uključenih grejalica bez nadzora te sprečavanje preopterećenja električnih instalacija.

Apeluje se takođe na građane da preduzmu sledeće mere bezbednosti tokom grejne sezone:

  • Ne odlagati pepeo u plastične kontejnere ili u blizini gorivog materijala.
  • Ne ostavljati malu decu bez nadzora u prostoru sa šporetom ili peći koja ima ložište na čvrsto gorivo ili električnom grejalicom.
  • Isključiti električne uređaje prilikom napuštanja kuće.

U slučaju da primete požar na građevinskim objektima, građani se pozivaju da odmah obaveste vatrogasnu spasilačku jedinicu na broj telefona 193 i pridržavaju se saveta vatrogasaca. Ovaj apel ima za cilj unapređenje svesti o požarnoj bezbednosti kako bismo zajedno smanjili rizik od požara tokom grejne sezone.

Pravilna provera i održavanje grejnih tela ključni su faktori u prevenciji požara. Građani treba da redovno proveravaju i očiste svoje grejne uređaje kako bi bili sigurni da su u ispravnom stanju. Redovno održavanje peći na čvrsta goriva i dimnjaka smanjuje rizik od požara izazvanih nagomilanim čađem i nepotpunim izgaranjem.

Ministarstvo apeluje i na redovno proveravanje električnih instalacija i uređaja. Oštećeni kablovi ili neispravni uređaji mogu biti izvor požara. Građani treba da budu pažljivi i, ukoliko primete bilo kakve nepravilnosti, odmah preduzmu korake kako bi otklonili potencijalnu opasnost.

Možda Vam se svidi i