Božić: Ako želite da vam godina bude uspešna dočekajte prvog gosta darovima

Od strane Ozon
1 komentar

Božić u kuću domaćina tradicionalno prvi mora da uđe položajnik

U nekim krajevima običaj je da se ovaj zadatak poveri i deci, jer su ona sama po sebi sreća

Na Božićno jutro veoma je važno ko će vam prvi ući u dom. Smatra se da osoba koja prva zakuca na vaša vrata ima posebnu ulogu i da od nje zavisi koliko ćete sreće imati u godini koja je tek počela.

Domaćinu u kuću na Božić po verovanju prvo treba da uđe muška osoba, koja se naziva položajnikom. U pitanju je osoba koja može biti komšija, prijatelj ili čak i neko iz same porodice, ali ko ne živi u toj kući.

Zatim položajnik uzima badnjak od domaćina i pali ga. Dok badnjak gori, položajnik treba da izgovora reči: „koliko varnica, toliko zdravlja, koliko varnica, toliko sreće i veselja, koliko varnica, toliko parica“, kao i da nabraja sve što misli da bi domaćinu moglo da donese sreću u narednoj godini.

Te posete uglavnom su dogovorene i unapred isplanirane. Za položajnika se biraju osobe za koje se smatra da im sve ide od ruke, a u nekim krajevima običaj je da se ovaj zadatak poveri i deci, jer su ona sama po sebi sreća. Položajnik preko praga prelazi desnom nogom i pozdravlja dom i sve ukućane sa „Dobro jutro. Srećan vam Božić! Hristos se rodi“.

Domaćin položajnika dočekuje na pragu svoje kuće i posipa ga žitom i obično odgovara: “Sve ti srećno i čestito bilo! Vaistinu se rodi”, a zatim položajnik “pozdravlja” badnjak džarajući ga grančicom. Varnice “prskaju” po kući, što položajnik prati obrednim rečima: “Koliko varnica – toliko parica, koliko ovih varnica – toliko zdravlja, sreće i napretka”. Položajnika na odlasku treba darivati čarapama ili peškirom, jabukom ili kolačem.

Položajnika treba ponuditi i doručkom, on se prvi omrsi i time se i zvanično prekida Veliki božićni post.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Nikola 07.01.2024. - 9:27 am

Od sledeće godine treba i mi Srbi slaviti BOŽIĆ po novom kao i svi drugi pravoslavci (25 Decembar), a ne slušajući Putina i Rusiju ostali smo sami i ako znamo da Rusija uvek nas iskoristila, zgazila, prevarila i uvek lagala i jednu rublju nije ulagala. Zato nas i zovu mali rusi. Bedno!

Komentari su zatvoreni.