Bandera da štiti selo: ZASAVICA 1 – STARI MAČVANSKI OBIČAJ

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U Zasavici 1, baš kao i prošle godine nastavljen je stari običaj dizanja bandere uoči Đurđevdana. U pitanju je paganski, ali običaju koji nosi jaku simboliku i kao takav dugo se neguje na ovim prostorima.

U mnogi mestima dizanje bandere za koju se veruje da će štitit selo od vremenskih nepogoda je zamro, ali u Zasavici 1 se i dalje praktikuje i izuzeztno mi je drago zbog toga, jer na jednom mestu okupio se veliki broj meštana, mladih, starih i svi su dali mali doprinos samom tom činu. Selo se ujedinilo, a atmosfera je bila, nekako bih je opisala, po malo svečarska, vesela, ali i sa dozom ozbiljnosti. Prema starom verovanju ova bandera će štiti našu Zasavicu i useve od vremenskih nepogodna, prvenstveno od grada, jer smo pretežno poljoprivredni kraj – kaže Danica Pavlović, član saveta Mesne zajednice Zasavica 1.
Bandera je, a kako običaji nalažu, posebno pripremljena, ofarbana je u tradicionalne boje srpske zastave – crvenu, plavu i belu, a ukrašena krstovima okićenim maramicama. Podignuta je, objašnjava Pavlović, u neposrednoj blizini hrama Svete Trojice u Glavnoj ulici, a visoka je oko 10 metara. Pre samog podizanja banderu je osveštao sveštenik Milorad Pavlović.
Ono što je zanimljivo još, jeste da postoji posebna tehnika kako se ona podiže. Bandera se veže jedecima na nekoliko mesta, a zatim je “najjači” momci iz sela vuku dok je ne usprave. Kada se uspravi zatrpa se u zemlju da stoji stabilno, a zatim se jedan ili dvojica momaka na nju penju kako bi odvezali užad.

D.Tufegdžić

Možda Vam se svidi i

Ostavi komentar