APEL: Povećan broj požara, za dve nedelje 42 požara! Kazne do milion dinara

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U skladu sa povećanim brojem požara na otvorenom prostoru, Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova odmah je preduzeo akciju i naložio organizacionim jedinicama da stupe u kontakt sa komandantima lokalnih štabova za vanredne situacije. Cilj ovih hitnih sednica je informisanje članova o aktuelnoj situaciji i potencijalnim opasnostima od požara, kao i predlaganje mera i aktivnosti za zaštitu života građana i njihove imovine.

Odeljenje za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici, s obzirom na mogućnost nastanka požara, apeluje na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje, kako ne bi ugrozili svoju i bezbednost drugih ljudi. Podseća se da požari mogu naneti veliku materijalnu štetu i na objektima u blizini.

U poslednje dve nedelje, na području Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici, zabeleženo je čak 42 požara, od kojih je 27 bilo na otvorenom prostoru. U slučaju požara, građani se mole da odmah obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu pozivom na broj telefona 193.

Zakonom o zaštiti od požara strogo je zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, smeća na otvorenom prostoru i biljnih ostataka. Za kršenje ovih odredbi predviđene su kazne od 300.000 do 1.000.000 dinara za pravna lica i 10.000 dinara za fizička lica.

Odeljenje za vanredne situacije će u saradnji sa policijom nadalje kontrolisati sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podnositi prekršajne prijave.

Građani se takođe podsećaju da je zabranjeno loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, osim na određenim i za to obeleženim mestima, gde je predviđena kazna od 10.000 do 50.000 dinara za fizička lica. Ove mere imaju za cilj očuvanje životne sredine i bezbednosti svih građana.

Možda Vam se svidi i