10. Festival Pijanizma: Klavirski Koncert Milice Zidarić i Jelene Zidarić Zečević danas, 24. Maja

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Sremska Mitrovica je od 24. do 26. maja 2024. godine domaćin jubilarnog 10. Festivala pijanizma, koji organizuju Muzička škola „Petar Krančević“ i Umetničko udruženje Krančević. Ovaj značajan kulturni događaj održava se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Grada Sremska Mitrovica i Gradske uprave za kulturu i sport.

Na ovogodišnjem Festivalu učestvovaće 223 takmičara, što predstavlja rekordan broj. Učesnici će se nadmetati u disciplinama klavir solo, klavirski duo i komplementarni klavir. Takmičari svih uzrasta, od najmlađih do studenata, dolaze iz 37 gradova iz Rumunije, Mađarske, Bugarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i Srbije.

Festival pijanizma ima za cilj popularizaciju i promociju umetničke muzike, podsticanje regionalne saradnje, kao i razvijanje tolerancije i duha jednakosti i prijateljstva među mladima. Ovaj događaj pruža jedinstvenu priliku mladim pijanistima da, pod mentorstvom izuzetnih profesora, pokažu svoj trud i rad, ali i da se povežu i sprijatelje sa kolegama iz drugih gradova i zemalja regiona. Zbog toga Festival ima poseban značaj za Grad Sremska Mitrovica i čitavu Vojvodinu.

Članovi žirija su renomirani pijanisti i pedagozi: prof. emeritus Vladimir Krpan iz Zagreba, dr Dejan Janković sa Akademije umjetnosti u Banja Luci, spec. Greta Šećerkadić Ganović iz Srednje muzičke škole u Sarajevu, Helena Davidović iz Muzičke škole “Mihajlo Vukdragović” iz Šapca, Predrag Šantek iz Glazbene škole iz Varaždina i mr Dragomir Bratić iz Muzičke škole „Davorin Jenko“ u Beogradu.

Povodom jubileja, Festival pijanizma ove godine nudi izuzetan broj poklona i novčanih nagrada za najuspešnije takmičare. Takmičarske lokacije su Galerija „Lazar Vozarević“ i Mitrovačka gimnazija, koje su i ove godine otvorile svoja vrata Festivalu pijanizma. Pored takmičarskog dela, jubilarni Festival će ponuditi i niz interesantnih koncerata u Galeriji “Lazar Vozarević”:

  • Koncert otvaranja 10. Festivala pijanizma na kojem su nastupili prošlogodišnji laureati održan je juče, dok će se danas građanima predstaviti klavirskim koncertom, ;
  • Milica Zidarić i Jelena Zidarić Zečević: petak, 24. maj, u 20:00 časova;
  • Klavirski koncert: Omar Halilović, klasa prof. Amsal Ganović: subota, 25. maj, u 20:00 časova;
  • Koncert laureata 10. Festivala pijanizma: nedelja, 26. maj, u 18:00 časova.

Svi programi, kako koncertni tako i takmičarski, otvoreni su za javnost.

Direktor Muzičke škole je Bojan Jovanović, dok su direktorka Festivala pijanizma profesorka klavira Milda Kuzminac, umetnička direktorka Festivala profesorka klavira mr Dušanka Gavrilović i predsednica Umetničkog udruženja Krančević profesorka Mirjana Ševčuk.

Možda Vam se svidi i