ZZJZ: Uzrok zaraze salmonele direktni kontakt

Od strane Ozon
1 komentar

SREMSKA MITROVICA. Nakon pojave salmonele u PU „Pčelica“ u Sremskoj Mitrovici, odmah su preduzete mere radi identifikacije uzroka i sprečavanja daljeg širenja bakterija, po saznanju o prvom prijavljenom slučaju kod obolelog deteta. Relevantne inspekcijske službe su odmah obaveštene i upućene na teren.

Nakon inspekcijskog pregleda koje su sprovele sanitarne i veterinarske inspekcijske službe, nije pronađeno nepravilnosti u radu ustanove. Međutim, donete su vanredne preventivne mere koje je ustanova sprovela.

U saradnji sa Zavodom za javno zdravlje (ZZJZ) i pedijatrom, organizovan je sastanak Saveta roditelja u okviru ustanove. S obzirom na mišljenje pedijatra da salmonele može biti preneta od osoba koje nemaju simptome bolesti, Savet roditelja je preventivno preporučio roditeljima da dostave uzorke stolice svoje dece radi analize – koprokulturu. Deo roditelja je postupio prema ovoj preporuci i izvršio preventivni pregled.

Dana 22.06.2023. godine, predškolska ustanova je dobila dopis od ZZJZ u kojem se konstatuje da je u periodu od 30.05.2023. do 11.06.2023. ukupno registrovano 23 obolela deteta, od kojih je većina imala blaže simptome, dok je šestoro dece hospitalizovano. U okviru epidemiološkog istraživanja, vršena su laboratorijska ispitivanja uzoraka hrane, briseva radnih površina i ruku zaposlenih, kao i dodatni zdravstveni pregledi zaposlenih. Međutim, u analiziranim uzorcima nije pronađeno prisustvo patogenih uzročnika.

Na osnovu navedenih saznanja i nemogućnosti utvrđivanja izvora zaraze, ZZJZ je zaključio da je najverovatniji način prenošenja infekcije direktnim kontaktom. Stoga, ZZJZ je preporučio ustanovi da se, imajući u vidu specifičnost kolektiva (uzrast dece), pooštre mere lične i opšte higijene u ustanovi uz obavezni nadzor vaspitača nad održavanjem higijene dece.

S obzirom na to da je zdravlje i sigurnost dece od najvećeg značaja kako za roditelje, tako i za zaposlene u ustanovi, predškolska ustanova će i dalje postupati prema propisanim merama u najboljem interesu svih uključenih.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Biljana 24.06.2023. - 8:34 am

A gde je ovde mišljenje epidemiologa? Zar pedijatar rešava epidemiju?

Komentari su zatvoreni.