Završena istraživanja srednjovekovne tvrđave Kupinik: Otkrivene istorije i restauracija

Od strane Ozon
0 komentar

PEĆINCI – Na tvrđavi Kupinik, završena je treća kampanja sistematskih arheoloških istraživanja poslednje prestonice srednjovekovne Srbije, koja su sprovedena tokom septembra i do polovine oktobra.

Ovogodišnjim istraživanjima obuhvaćen je i istražen ceo pristupni prostor od donjeg grada do ulaza u gornji grad i ulazna kula-kapija, a Perica Odobašić, arheolog Muzejske jedinice „Muzej Kupinik“, ističe da je time otvorena značajna površina koja je, sa sondama iz prethodne dve kampanje, sasvim obuhvatila gabarite ulazne kule-kapije.

Otkrivane su sve izvorne fasadne površine zidova, svi uglovi i temeljna zona, što je bilo neophodno za predstojeće konzervatorsko-restauratorske radove. „I ovogodišnjim iskopavanjima potvrđen je način gradnje utvrđenja, ali i ostaci drvene konstrukcije mosta preko kojeg se ulazilo u gornji grad. Obilje pokretnog arheološkog materijala potvrđuje izuzetno intenzivan život na Kupiniku tokom druge polovine 14, 15. i 16. veka, ali i nekih kasnijih faza, što značajno rasvetljava i dopunjuje istorijske činjenice vezane za ovaj prostor“, kaže Odobašić i dodaje da količina i kvalitet pokretnih nalaza, naročito nakon konzervacije, obećava izuzetan fundus zbirke muzeja Kupinika.

Arheolog Odobašić ukazuje da se veliko interesovanje stručne i šire javnosti za sistematska arheološka istraživanja Kupinika ogleda i kroz uključivanje sve većeg broja stručnjaka i institucija, kako regionalnog, tako i pokrajinskog i republičkog nivoa. „I ove godine tokom sistematskih arheoloških istraživanja, organizovana su i dva međunarodna volonterska arheološka kampa, kao i peta manifestacija ‘Kupinik – dani zmajeva’.

Ovakve promotivne aktivnosti imaju za cilj da domaćoj, ali i svetskoj javnosti približe Kupinik, srednjovekovnu tradiciju i vitešku kulturu paralelno sa naučnim saznanjima“, istakao je Odobašić.

Kako je rekla Biljane Lučić, rukovodioc istraživanja i arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, istraživanja su se sprovodila oko ulazne kule radi definisanja gabarita zidova i niveleta terena za potrebu izrade konzervatorsko-restauratorskog projekta.

„Paralelno sa istraživačkim radovima, koji će nam dati smernice za što kvalitetniju zaštitu i obnovu zidova tvrđave, izvode se radovi na donošenju petogodišnjeg plana upravljanja radi definisanja dinamike i obima, arheoloških, konzervatorsko-restauratorskih, upravljačkih i promotivnih poslova koji su tiču ovog kulturnog dobra“, kazala je Lučić i dodala da je u planu i dodatna valorizacija područja Kupinova radi integracije svih elemenata kulturnog i prirodnog nasleđa i kreiranja osnovnih elemenata dugoročne strategije Kulturnog predela Kupinovo.

Možda Vam se svidi i