Završen jubilarni XV Međunarodni festival gudača „Stringfest“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Jubilarni XV Međunarodni festival gudača – Stringfest održan je od 25. do 28. maja 2023. godine u organizaciji i realizaciji Muzičke škole „Petar Krančević“ i Umetničkog udruženja Krančević. Ova manifestacija, koja je prvobitno imala takmičarski karakter, danas je postala značajan kulturni događaj koji opravdava svoje postojanje putem podsticanja rada i napretka učenika gudačkih instrumenata u pogledu umetničkog kvaliteta i usmeravanja njihovog daljeg razvoja.

Na ovogodišnjem festivalu učestvovalo je 170 takmičara svih uzrasta, od najmlađih do studenata akademija i visokih škola, uz prisustvo preko 100 profesora i saradnika za klavir. Takmičenje je obuhvatalo discipline violine, viole, violončela, kontrabasa, komorne muzike i orkestra.

Kandidati su dolazili iz različitih krajeva, uključujući Hrvatsku, Mađarsku, Sloveniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, kao i Srbiju. Galerija „Lazar Vozarević“, Mitrovačka gimnazija, Rimokatolička crkva, kao i domaćin Muzička škola „Petar Krančević“ bili su domaćini koncertnog i takmičarskog dela Stringfesta.

Takmičare su ocenjivala četiri različita žirija koja su činili eminentni muzičari i pedagozi iz Slovenije, Grčke, Hrvatske i Srbije. Milda Želem, organizatorka festivala, izrazila je svoj veliki ponos.

„Rekla bih da sam neizmerno ponosna na svoje kolege i žiri koji su nas oduševili i preneli nas u čarobni svet muzike na najizuzetniji način. Svaki trenutak ovog festivala bio je ispunjen muzičkim čarolijama i izvanrednim talentima. No, večerašnji koncert predstavlja vrhunac svega što smo zajedno postigli. Bila je to jedinstvena prilika da uživamo u virtuoznosti i emotivnoj dubini izvedbi mladih gudača, koji su nas svojom strašću i predanošću očarali. Svaki takmičar je pokazao neverovatno muzičko umeće i interpretaciju koja je dirnula srca publike. Odlučiti o pobednicima je bilo izuzetno teško, jer su svi učesnici pokazali izvanredan talenat i posvećenost umetnosti. Međutim, uprkos izazovu donošenja odluka, osećam duboko poštovanje prema svima koji su doprineli uspehu ovog festivala. Njihov rad, predanost i ljubav prema muzici su nešto što nas je svih inspirisalo i ujedinilo.“ zaključila je Milda.

Možda Vam se svidi i