Zatvara se „Mitros“? Da li ćemo morati ponovo da tražimo spasioca za Mitros?

Od strane Ozon
1 komentar

SREMSKA MITROVICA. Fabrika „Mitros“ u Sremskoj Mitrovici, dugogodišnji nosilac proizvodnje u oblasti mesa, suočava se sa izazovima koji dovode u pitanje njenu budućnost. Radnici zaposleni u ovoj fabrici su obavešteni da će fabrika prestati sa radom do kraja godine, ostavljajući njihovu sudbinu u neizvesnosti.

Radnici zaposleni u ovoj fabrici potvrdili su za Ozon da su juče imali sastanak i da je rečeno da će fabrička proizvodnja raditi još nekoliko nedelja i da za sada njihova sudbina nije poznata. “Rečeno je da nećemo još dugo raditi. Neke detaljnije informacije još nismo dobili. Činjenica jeste da već neko vreme radimo smanjenim kapacitetom”, rekao je jedan od zaposlenih.

Sastanak o sudbini fabrike održan je nedavno, na kojem je rečeno da će proizvodnja u fabrici trajati još nekoliko nedelja. Međutim, detaljne informacije o budućim koracima još uvek nisu jasne. Radnici su izrazili zabrinutost zbog nedostatka informacija i niskih kapaciteta proizvodnje koji su se osećali u fabrici u poslednje vreme.

Mesni kombinat Mitros, koji je bio preuzet od strane austrijske kompanije Gerlinger 2015. godine, započeo je svoj rad 2016. godine. U tom trenutku, Gerlinger je uložio oko 800.000 evra za oko 13 hektara zemljišta i ukupno 36 objekata Mitrosa, sa planom da uloži desetak miliona evra.

Stručnjaci ukazuju na ključne faktore koji su doveli do problema u fabrici „Mitros“. Prema njihovim tvrdnjama, fabrika plaća sirovine za proizvodnju mesa po ceni koja je 40% viša u odnosu na cene u drugim zemljama, dok se gotovi proizvodi ove fabrike prodaju na stranim tržištima. Ovo neisplativo poslovanje stvarilo je u poslednjih godinu dana, ozbiljne finansijske izazove za vlasnika fabrike.

Dodatno, problem je i epidemija afričke kuge svinja u Srbiji, koja je rezultirala uništenjem oko 1,5% svinjskog stada. Pad proizvodnje započeo je i nakon smrti osnivača kompanije „Mitros Fleischwaren“, dodaje izvor.

Preminuo osnivač kompanije „Mitros Fleischwaren“ – Ozon Media

Nesigurnost u pogledu budućnosti „Mitrosa“ izaziva zabrinutost među radnicima i lokalnom zajednicom, dok se nadaju da će se pronaći rešenje koje će sačuvati radna mesta.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Dragan 20.09.2023. - 7:26 pm

Sa onakvim radnicima dobro su i ovoliko izdržali.

Komentari su zatvoreni.