Zašto se pale njive? Poljoprivrednici kažu „nema druge“

Od strane Ozon
0 komentar

Paljenje strništa nakon žetve postalo je uobičajena praksa među poljoprivrednicima tokom jeseni, ali stručnjaci upozoravaju da ovaj običaj može imati ozbiljne i dugoročne posledice kako po ljude, tako i po zemljište koje se na ovaj način tretira. Dok se mnogi poljoprivrednici suočavaju sa finansijskim izazovima i nedostatkom resursa, paljenje njiva ostaje trenutno aktuelno, ali može izazvati ozbiljne probleme.

Paljenje strništa na njivama postao je skoro deo svakodnevice tokom jeseni odmah nakon žetvenih radova u poljima, a prema rečima stručnjaka taj postupak može da ima dalekosežne posledice kako po ljude, tako i po zemljište koje se na taj način tretira.

Znaju to i poljoprivrednici ali kažu da „nema druge“, negde mora da se štedi jer novca nema dovoljno. Svesni smo mi da je paljenje njiva najgore rešenje. Ja je prvi ne bih palio da ne moram, ali me je muka naterala. Zamislite koliko ja potrošim goriva kada radim ljuštenje strnjišta ili dublje oranje. Pogotovo sada u ova krizna vremena kada nam je bitan svaki dinar. Meni se jednostavno ne isplati da to radim pa sam primoran da zapalim njivu. Skupo to mene posle izađe jer moram dodatno da dajem novac za đubrivo, ali trenutno mi je isplativo a mnogi su istog mišljenja, pogotovo mi manji proizvođači – priča nam svoje muke jedan poljoprivredni proizvođač.

Zakonodavstvo zabranjuje spaljivanje organskih ostataka na njivama, ali postoje problemi u sprovođenju zakona. Inspektori moraju uhvatiti počinioce na delu kako bi pokrenuli postupak, što često nije moguće. Poljoprivrednici često pravdaju paljenje njiva i nedostatkom vremena za pripremu za setvu, ali stručnjaci tvrde da to nije valjan izgovor. Žetveni ostaci trebaju biti usitnjeni i zaorani, čime se poboljšava kvalitet zemljišta i prinosi, umesto da se zapale i ugroze i svoje i tuđe njive.

Nekontrolisano širenje požara, posebno pod uticajem jakih vetrova, predstavlja ozbiljnu pretnju. Požar može preći na susedne njive, što dovodi do ogromne štete. Osim što šteti poljoprivrednim uslovima, takav požar može imati katastrofalne posledice po životnu sredinu. Žrtve takvih požara uključuju vazduh, ptice, životinje i ponekad ljude.

Iako mnogi poljoprivrednici priznaju da bi radije koristili alternative, trenutna situacija ih prisiljava na paljenje njiva.

Možda Vam se svidi i