Zaboravili ste da kupite vinjetu u Austriji? Kazna stiže na kućnu adresu u Srbiji

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Šta ako zaboravite da kupite vinjetu dok vozite kroz Austriju? Korišćenje autoputeva i brzih puteva (uključujući gradske obilaznice) u Austriji podleže plaćanju putarine, bilo kupovinom vinjete zakačene na vetrobransko staklo ili u elektronskom obliku. Ova zakonska obaveza odnosi se na sva vozila teža ispod 3,5 tone, uključujući i motocikle. Kazna za neposedovanje vinjete je sledeća: za motore preti kazna od 65 evra, a za automobile od 120 evra.

Ukoliko se vinjeta ne plati na licu mesta, podnosi se prijava policiji. Kazne u ovom kontekstu kreću se od 300 do 3.000 evra. Nije neuobičajeno da vozači manipulišu vinjetom, a u takvim slučajevima im preti kazna do 240 evra
Za vožnju autoputevima u Austriji neophodno je imati važeću austrijsku vinjetu. Više informacija o vinjetama možete dobiti ovde.

Vinjete nisu potrebne od graničnog prelaza Karavanke do prvog izlaza na austrijskoj strani (Sv. Jakob im Rosental) i od graničnog prelaza Ljubelj do Klagenfurta. Dodatno, vozila sa prioritetom (policija, vatrogasci, spasioci) i vozila označena odgovarajućom svetlosnom signalizacijom ne zahtevaju vinjete.

Moguće je kupiti 10-dnevnu vinjetu, vinjetu sa rokom važenja 2 meseca ili godišnju vinjetu sa rokom važenja od 1. decembra tekuće do 31. januara naredne godine (ukupno 14 meseci).

Kazna za vožnju bez vinjete za sopstveno vozilo je minimalno 120 evra, a za motocikle minimalno 65 evra. U slučaju nepravilne upotrebe vinjete kazna se kreće od 130 do 240 evra.

Ako ste mislili da možete da izbegnete kaznu, prevarili ste se.

Austrija koristi Međunarodnu pravnu pomoć, a Srbija ima sporazume sa zemljama EU o saradnji i razmeni informacija u takvim procesima. Snime se registarske tablice, pošalje se poruka MUP-u, oni proslede adresu, a kazna vam se uruči na adresu u Srbiji.

.Saobraćajne kazne u Austriji:

Vožnja pod dejstvom alkohola: 500 – 5.900 evra
Prekoračenje brzine za 20 km/h u stambenim naseljima: 35 – 726 evra
Prolazak na crveno: 72 – 2.180 evra
Nevezivanje pojaseva: 35 – 72 evra
Nepravilan parking: 21 – 90 evra
Korišćenje mobilnog telefona u vožnji: 50 – 72 evra

Možda Vam se svidi i