Zabeležen prvi slučaj podmukle bolesti koju prenose lisice: Napada jetru, obolela žena u Sremu

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. U Srbiji je zabeležen prvi slučaj obolevanja čoveka od multilokularnog ehinokoka, parazita koji prenose lisice. Ta bolest, koja se pojavila u Sremu, a koju su otkrili novosadski stručnjaci, najčešće napada jetru, i veoma ju je teško potvrditi, jer inkubacija može da traje godinama. Lekari pozivaju lovce i povrtare na oprez, jer su oni najugroženiji. 

Svi simptomi, koje je imala 67. godišnja žena iz okoline Sremske Mitrovice, kod koje je otkriven parazit, ukazivali su na tumorsku promenu, te je operisana na Klinici za abdominalnu i endokrinu hirurgiju Kliničkog Centra Vojvodine. Patohistološkim nalazom utvrđeno je da je reč o multilokularnoj ehinokoki, podmukloj bolesti koju prenose lisice, piše RTV.rs

„Lisičja ehinokoka na čoveku raste pre svega na jetri i to kao maligni tumor i zato su prvi pacijenti pod sumnjom da imaju tumor pregledani i tako je tek postavljena dijagnoza kod njih“, ističe Prof. dr Dušan Lalošević, profesor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Multilokularna ehinokoka je mala pantljičara, koja najčešće napada jetru, ali može da metastazira i na druge organe. Inkubacija može trajati i godinama, do pojave prvih simptoma, a ukoliko se ne ukloni na vreme, može doći do smrtnog ishoda. Pretpostavlja se da se pacijentkinja zarazila iz zemljišta, koje je bilo kontaminirano lisičijim izmetom.

„Ona jeste iz opštine Sremska Mitrovica, međutim iz jednog naselja u toj opštini, i upravo ljudi koji rade na periferiji naselja, koji se bave povrtarstvom, oni su izloženi, jer golim rukama pleve zemlju, okopavaju itd., i onda ako ne operu ruke posle toga mogu da se inficiraju, jer svugde okolo, pa čak i u urbanim naseljima su lisice“, rekao je Prof. dr Dušan Lalošević, profesor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Profesor Lalošević napominje da u Banatu i Bačkoj, lisice za sada nisu masovno zaražene, a da je žarište multilokularne ehinokoke u Sremu, pre svega u okolini Iriga. On apeluje na lovce da budu oprezni u kontaktu sa tim životinjama, na isti način kao i kada je reč o besnilu.

„Lisice kada se odstrele, ne treba hvatati golim rukama, uvek u rukavicama, zapakovati propisno i odneti u laboratoriju na analizu. Ta bolest nije nepoznata, ali do sada nikada nije registrovana u Srbiji, a budući da se ne prenosi sa čoveka na čoveka, ne postoji bojazan od epidemije“, ističe Prof. dr Dušan Lalošević.

RTV

Možda Vam se svidi i