Za vojnu školu se prijavljuje sve više žena

Od strane Ozon
0 komentar

Vojni poziv u Srbiji u poslednje vreme popularniji je među ženama nego među muškarcima.

U prethodna dva upisna roka u Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu u Beogradu upisano je više devojčica nego dečaka.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, pozivajući se na podatke Ministarstva odbrane, broj upisanih devojčica u te dve srednje škole bio je veći i u septembru 2021. i 2022. godine a broj žena veći je, sveukupno posmatrano, i u samom Ministarstvu odbrane.

Portal navodi da je na konferenciji u organizaciji OEBS-a „Žene, mir, bezbednost“ savetnica ministra odbrane pukovnica Snežana Vasić ukazala je da je žena ukupno u Ministarstvu odbrane Srbije oko 54 odsto, dok je muškaraca oko 46 odsto.

Vojni poziv nije uvek bio pristupačan ženama pa je u prošlosti njihov broj u Ministarstvu odbrane i naročito u oružanim snagama bio zanemarljiv, i više incident nego pravilo.

To je postepeno počelo da se menja od 2007, kada je ženama omogućen upis na sve smerove Vojne akademije, da bi 2014. i 2015. godine upis bio omogućen i u Vojnu gimnaziju, odnosno Srednju stručnu vojnu školu.

U ovom trenutku, na Vojnoj akademiji ima 34 odsto kadetkinja, dok je na Medicinskom fakultetu Vojno-medicinske akademije (VMA) broj žena veći od 70 odsto. Što se tiče kriterijuma za prijem u Vojnu akademiju i na VMA oni su identični za muškarce i žene, osim po pitanju provere fizičke spremnosti i sposobnosti„, navodi se.

Po pitanju žena starešina u oružanim snagama, te brojke su manje impresivne ali to je posledica činjenice da su one tek od skoro imale priliku da upisuju vojne škole. Tako je trenutno u Vojsci Srbije devet odsto oficira žena, tri odsto podoficira i 17 odsto profesionalnih vojnika.

Ženama je omogućen prijem i među profesionalne vojnike, vojnike na dobrovoljnom služenju vojnog roka, slušaoce Kursa za rezervne oficire ali i učešće u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije, u kojima Srbija jedino i učestvuje.

U Vojsci Srbije na rukovodećim i komandnim dužnostima ima deset odsto žena, dok ih je 16 odsto u mirovnim operacijama VS sa mandatom UN i EU.

Ministarstvo odbrane tvrdi da u VS postoji ‘nulta tolerancija’ po pitanju seksualnog uznemiravanja. Dodaje se da želi da prekine tradiciju ćutanja u vezi sa tim oblikom diskriminacije i da ohrabri koleginice da prijave nadležnima ukoliko dođe do takvih situacija„, piše u tekstu.


Izvor: Balkanska bezbednosna mreža

Možda Vam se svidi i