Za vikend kiša sa peskom iz Sahare

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Od danas sledi jače pogoršanje vremena, a sa severa Afrike stići će i čestice peska iz Sahare.

Danas se očekuje se jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Kako će se Srbija nalaziti u prednjem sektoru ciklona, biće izraženo i jugozapadno visinsko strujanje, pa će do Srbije i našeg područja stizati i čestice peska iz Sahare.

Dakle, u petak i tokom vikenda kiša koja bude padala u Srbiji, sadržaće čestice pustinjskog peska, pa će ona biti „prljava“, a ova pojava najviše će biti vidljiva na vozilima.

Ciklon će i tokom vikenda, ali i početkom sledeće sedmice donositi Srbiju kišu i pljuskove sa grmljavinom. Ipak, najsunčanije očekuje se u subotu i tada se očekuju i duži suvi periodi.

U ponedeljak će tokom dana centar ciklona odmaknuti malo istočnije od Srbije ka oblasti Karpata, pa će početi da duva severozapadni vetar.

Maksimalna temperatura u petak biće od 12°C na severozapadu Vojvodine do 20°C na jugoistoku Srbije, a tokom vikenda od 15 do 20°C. Nešto svežije biće u prvoj polovini sledeće sedmice.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 15 do 20°C, vidimo da će tokom predstojećih praznika biti uglavnom oko prosečnih vrednosti.

Prema trenutnim prognozama, stabilzacija vremena ne očekuje se do 20. aprila, pa će kiša do tada biti skoro svakodnevna pojava.

Izvor: Novosti.rs

Možda Vam se svidi i