VIDEO Završeno prvo veče festivala „Srem Folk Fest“. Nastavlja se večeras

Od strane Ozon
0 komentar

 SREMSKA MITROVICA. Sinoć je na Žitnom trgu u Sremskoj Mitrovici zvanično počeo 19. Međunarodni festival folklora „Srem folk fest“.

Festival je svečano otvorio Dragan Đorđević, umetnički direktor i Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice i direktor festivala.
a prvi nastup imao je domaćin Festivala Folklorni ansambl „Branko Radičević iz Sremske Mitrovice. Nakon njih nastupali su gosti iz Slovačke, Grčke, Republike Srpske i Meksika. Španci su sinoć svirali „Tamo daleko“, Slovaci pevali o Mitrovici, a Meksikanci igrali uz „Čačak kolo“.

Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice i direktor Festivala, iskazao je duboku zahvalnost svima koji su svojim doprinosom omogućili uspešno održavanje ove godišnje manifestacije. Pre svega, izrazio je duboku zahvalnost Gradu Sremska Mitrovica kao pokrovitelju manifestacije, kao i svim organizatorima, stručnjacima iz Centra za kulturu „Sirmijumart“, gradskim službama, institucijama i organizacijama koje su dale svoj doprinos.

Osim toga, Petar je naglasio posebnu zahvalnost generalnim sponzorima i medijskim partnerima koji su podržali događaj na svoj način. No, posebno je istakao veliku ulogu osnivača i svih onih koji su pre dvadeset godina stvorili temelje ovog festivala, kao i neizmerni doprinos učesnika i mitrovačke publike.

„Naša publika je zaista najbolja na svetu. Generacije Mitrovčana su odrasle uz ovaj festival, koji je više od manifestacije igre, mladosti i lepote. Ovaj festival neguje i čuva kulturnu baštinu celog sveta,“ istakao je Petar Samardžić.

Osvrnuo se i na značaj slike kao sredstva komunikacije, ukazujući da slika može da prenese mnogo više od reči. Festival je okupio ansamble iz mnogih zemalja, koji su svojim nastupima uljepšali Žitni trg, proširili njegovu estetiku i ispunili ga pesmom i igrom.

Samardžić je naglasio da je priprema za ovakvu manifestaciju dugotrajan i strastven proces koji zahteva posvećenost i napor, ali da je ljubav prema festivalu bila pokretačka snaga koja je prevazišla sve izazove.

„Ovaj uspeh nas inspiriše da nastavimo dalje, da sačuvamo duh festivala i da nastavimo da negujemo i širimo kulturu kroz igru i muziku,“ zaključio je.

U danima festivala, publika ima priliku da uroni u bogatstvo kulture i folklornih tradicija iz svih delova sveta, istakao je Dragan Đorđević, umetnički direktor Festivala. Naglasio je da je ova manifestacija okupila oko 600 učesnika iz raznih zemalja Evrope, zemalja u okruženju, ali i sa udaljenih kontinenata kao što su Meksiko i Gruzija. Oni su prikazali izuzetan program koji je osvojio srca publike širom grada.

Posebno je istakao značaj ovogodišnje izložbe, s obzirom na to da se obeležava dvadeset godina od usvajanja Konvencije za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa pri UNESK-u. Na izložbi su bili prikazani relevantni podaci iz Srbije koji su se našli na međunarodnoj listi. Ovaj podsetnik naglašava koliko je važno sačuvati i negovati tradiciju kao osnovu našeg identiteta.

„Tradicija je temelj našeg postojanja. Ona nas povezuje s prošlošću i oblikuje našu budućnost. Ovaj festival je prilika da kroz nastupe kulturno-umetničkih društava i folklornih ansambala sačuvamo našu dragocenu tradiciju od zaborava,“ istakao je Đorđević.

Dodao je i da ljubav prema tradiciji i nasleđu koje nosimo u sebi pomaže u očuvanju identiteta i povezanosti među ljudima. Ovaj festival i slični događaji širom sveta imaju poseban značaj jer čuvaju nasleđe i donose zajednicama jedinstvo i radost. Đorđević je takođe istakao koliko je važna podrška publike i kako njen broj svedoči o potrebi za ovakvim manifestacijama.

Nastupima prvog dana festivala prethodio je defile učesnika.

Na Žitnom trgu 11. avgusta počeo je festival, koji traje do 14. avgusta. Ljubitelji folklora imju priliku da uživaju u nastupima 19 ansambala koji dolaze iz 14 zemalja. 

Defileom učesnika centralnim ulicama Sremske Mitrovice, i večeras od 19.30 časova, počinje drugi dan festivala, a zatim i nastupima na Žitnom trgu večeras se nastavlja 19. Međunarodni festival folklora „Srem folk fest“.

Možda Vam se svidi i