VIDEO Uhapšeni na Kanarskim ostrvima zbog šverca 700 kilograma kokaina. Državljani Srbije i Hrvatske osumnjičeni su za koordinaciju operacije krijumčarenja droge

Od strane Ozon
0 komentar

Državljanin Hrvatske i državljanin Srbije uhapšeni su u Španiji u zajedničkoj operaciji Evropola i Španske civilne garde, piše RTS

Državljanin Srbije i državljanin Hrvatske osumnjičeni su za koordinaciju operacije krijumčarenja droge. Prilikom hapšenja, kod njih su pronađeni telefoni sa kojih su koordinirali kriminalne aktivnosti.

Kako navodi Evropol, u operaciji su učestvovale službe za sprovođenje zakona iz Hrvatske, Italije i Srbije. 

Istraga je identifikovala sve veću sposobnost kriminalnih organizacija da blisko sarađuju i raspoređuju članove na različite lokacije na duže periode kako bi omogućili trgovinu drogom velikih razmera, saopštio je Evropol.

Istraga, pokrenuta u martu 2022. godine, fokusirala se na brod koji je plovio pod poljskom zastavom sa uspostavljenom privremenom bazom na Kanarskim ostrvima, a za koji se sumnjalo da je korišćen za transport kokaina. Od tada, bezbednosne službe su pratile aktivnosti posade.

Italijanski državljanin bio je povezan sa italijanskom „Ndrangetom“, dok je hrvatski državljanin povezan sa takozvanim balkanskim kartelom, navodi Evropol.

Iako nisu imali nikakvu profesionalnu aktivnost, obojica su uživali visok životni standard dok su plovilo održavali u odličnom stanju.

Sumnjivi brod je neredovno isplovljavao kako bi se sve činilo uobičajenim sve do 27. jula ove godine, kada su španske vlasti otkrile neobičan put do izolovane tačke dublje u Atlantskom okeanu.

Brod je otputovao odatle 2. avgusta, a tri dana kasnije španske vlasti su izvršile prepad na brod i na njemu otkrile 700 kilograma kokaina.

RTS

Možda Vam se svidi i