VIDEO. U „Maloj Bosni“ od smeća ne može da se prođe, leševi životinja, nameštaj, kutije, šut…

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica, Ozon Media – Posle deset godina reciklažno ostrvo u jednom delu naselja „Mala Bosna“ u Sremskoj Mitrovici biće uklonjeno zbog nemarnosti građana.

Ispred Mesne zajednice „Mala Bosna“, u ulici Radinački put, jutos su radnici JKP „Komunalije“ zatekli strašnu nemarnost građana. Za samo jedan dan reciklažno ostrvo koje se nalazi u ovom delu grada, natrpano je otpadom koje nije razvrstano i kome nije mesto na ulici, pored kontejnera, istovremeno među otpadom nađeni su i leševi životinja. “ Ovaj eo grada se obilazi svakodnevno, ide se jednom dnevno u toku prepodneva ali toliko smeća ima da radnici mogu dolaziti tri puta dnevno. Reciklažno ostrvo je tu bilo deset godina, sve je funkcionisalo kako treba do skoro, zbog nemarluka ljudi ovo reciklažno ostrvo se gasi, rekla je PR JKP „Komunalije“

U Sremskoj Mitrovici, svako domaćinstvo ima pristup kantama za odlaganje otpada, a svim stanovnicima su ponuđene i dve posebne kante za primarnu separaciju otpada. Osim toga, na više od 100 lokacija u gradu postavljeni su kontejneri za separaciju otpada, a Reciklažni centar i Regionalna deponija u potpunosti su operativni. Ipak, iz dana u dan ostaje pitanje: Zašto se ovakve situacije i dalje javljaju?

Separacija otpada:

Uvođenje odvojenih kanti za primarnu separaciju otpada bilo je značajan korak napred u naporima Sremske Mitrovice u upravljanju otpadom. Cilj je bio podsticanje stanovnika da odvoje reciklabilni otpad od opšteg otpada, čime se proces reciklaže čini efikasnijim. Postavljanje kontejnera za separaciju otpada širom grada dodatno je olakšalo ovaj proces.

Reciklažni Centar i Regionalna Deponija:

Prisustvo potpuno funkcionalnog Reciklažnog centra i Regionalne deponije trebalo je da olakša opterećenje na odlaganje otpada. Reciklažni centar opremljen je za obradu reciklabilnih materijala, čime se smanjuje pritisak na kapacitet deponije. Regionalna deponija, s druge strane, pruža određeno područje za odgovorno odlaganje otpada, čime se osigurava minimalni ekološki uticaj.

Problem na dnevnom redu:

I pored ovih sveobuhvatnih mera, problem nepravilnog odlaganja otpada i bacanja smeća i dalje postoji u Sremskoj Mitrovici. Javne površine i dalje su obeležene bačenim smećem, i očigledno je da mnogi stanovnici ne koriste obezbeđene sadržaje za separaciju otpada. To postavlja pitanja o osnovnim uzrocima problema.

Jasno je da izazov upravljanja otpadom u Sremskoj Mitrovici više ne može da se ignoriše. Raspoloživa infrastruktura i resursi su vredna sredstva, ali ih moramo dopuniti aktivnim učešćem svakog stanovnika. Radom zajedno i usvajanjem odgovornih praksi u upravljanju otpadom, možemo obezbediti čistiju i zeleniju budućnost za naš grad, navode iz Komunalnog preduzeća Sremska Mitrovica.

Možda Vam se svidi i