Vesnik proleća – Sremuš

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Za Srem je biljka sremuš jedna od omiljenih za kupovinu na tezgama pijaca. Ova biljka se javlja sredinom marta i bere se samo mesec dana. Sa lepim vremenom Fruška gora je puna šetača ali i onih koji sa namerom da beru sremuš odlaze u šumu. U narodu je poznat kao divlji luk i ukus je sličan belom luku.

Sremuš je divlja biljka koja raste u šumama i bere se najviše u aprilu mesecu, a njegovo lekovito dejstvo zbog bogatstva vitamina C, vredne minerale, etarska ulja, soli, karotin, belančevine, masti i alicin.

Koristi se u svrhu detoksikacije organizma, naročito za čišćenje krvi i creva, ali i za jačanje imuniteta. Priroda nam je podarila sremuš u proleće kako bismo imali lek koji čisti telo od toksina koji su se nagomilali u organizmu tokom zime. Od sremuša možemo pripremati razna jela, čorbe, supe, pite, hlebove, salate, ali možemo napraviti i prirodne lekove koje možemo čuvati u domu i kada prođe proleće i period sremuša.

 Mnogi koji znaju za sremuš će reći da je najbolji onaj koji se ubere u šumi, ipak potreban je oprez jer postoje tri-četiri otrovne biljke koje su jako slične sremušu!

Možda Vam se svidi i