Veliki kašalj je bio iskorenjen, a sada ponovo predstavlja opasnost: Više od 30 slučajeva u Sremu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Tokom ove godine, Srbija se suočila s neočekivanim porastom slučajeva velikog kašlja, bolesti koja je gotovo bila iskorenjena, sa preko 300 registrovanih slučajeva, prema podacima nadležnih institucija. U Sremu, je , zabeleženo je 33 slučaja ove bolesti, što ukazuje na neobičan skok u odnosu na prethodne godine.

Zavod za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici ističe da je ovo povećanje broja slučajeva rezultat smanjenja obuhvata vakcinacijom širom zemlje, zajedno sa dostupnijom dijagnostikom.

„Magareći“ kašalj, kako je u narodu poznata ova bolest, može zahvatiti sve uzraste. Lekari naglašavaju da je ključna preventivna mera redovna vakcinacija dece i odojčadi. Situacija u Sremu je pod nadzorom, ali postoji svest o potencijalnim rizicima, te građani ističu važnost poštovanja preventivnih mera na vreme.

Najviše slučajeva beleži se kod dece od prve do pete godine, gde nedostatak imuniteta ili nedostatak vakcinacije može izazvati teže oblike bolesti.

Veliki kašalj je bakterijska infekcija disajnih puteva koju izaziva Bordetella pertussis. Simptomi počinju s bolom u grlu, kijavicom, curenjem nosa i povišenom temperaturom, a nakon dve nedelje prelaze u fazu zacenjivanja, što može biti ozbiljno.

Možda Vam se svidi i