Veća potražnja za kreditima za odmor i za kupovinu polovnih automobila

Od strane Ozon
0 komentar

Potražnja za gotovinskim kreditima u Srbiji i dalje raste, a građani se sve češće obraćaju bankama za finansijsku pomoć. Iako iznosi kredita nisu veliki, prema bankarima, pojedinci se zadužuju od 1.000 do 5.000 evra. Neki kredite koriste za pokrivanje putnih troškova za odmor, dok se drugi zadužuju za razne lične potrebe.

Trenutno kamate na keš kredite u Srbiji u proseku mogu dostići i do 12 odsto. Ukupan dug po bankarskim kreditima u Srbiji u maju je iznosio preko 3,3 triliona dinara, što predstavlja povećanje od 0,4 odsto u odnosu na prethodni mesec, navodi se u Kreditnom izveštaju Udruženja banaka Srbije. Ovaj rast duga dolazi uprkos stalnom rastu euribora i kamatnih stopa na kredite kako u Srbiji tako i u svetu.

Gotovinski krediti nesumnjivo dominiraju tržištem, koji su zabeležili povećanje od 11,2 odsto u protekloj godini. Oni sada čine oko 60 odsto ukupnih kredita građana, čija ukupna vrednost prelazi 663 milijarde dinara. Posle gotovinskih kredita slede stambeni krediti i krediti za renoviranje, koji su na kraju marta iznosili 631,3 milijarde dinara.

Ovaj trend rasta zaduživanja nastavlja se iz godine u godinu, iz meseca u mesec, uprkos tome što su kamatne stope porasle sa prošlogodišnjeg proseka od 8 do 9 odsto na 11 do 12 odsto ili čak više. Nestale su ponude sa kamatnim stopama od 1 odsto, koje su bile dostupne u određenim bankama, ali su bile ograničene na male iznose do 100.000 dinara, što je rezultiralo konačnim povećanjem troškova od samo 3.000 do 5.000 dinara.

Na primer, uzimanje kredita od 5.000 evra sa rokom otplate od 5 godina i kamatom od 10 odsto — najpovoljnija opcija — rezultiralo bi mesečnom ratu od 106 evra, sa ukupnim iznosom otplate od 6.300 evra. Važno je napomenuti da ovaj scenario predstavlja najbolji scenario, jer bi mesečni troškovi mogli biti i veći.

U pojedinim bankama je naveden primer za kredit od 100.000 dinara sa rokom otplate od 13 meseci. Mesečna rata je 8.255 dinara, a uslov je plata od 50.000 dinara. Rata ostaje fiksna.

„Vidimo povećanu potražnju za gotovinskim kreditima. Iznosi kredita nisu značajni – kreću se od nekoliko hiljada evra do 5.000 evra. Ljudi uzimaju kredit za odmor i za kupovinu polovnih automobila“, kažu predstavnici jedne banka.

Međutim, ključno je pristupiti gotovinskim kreditima sa oprezom kako ne biste upali u finansijsku zamku. Stručnjaci savetuju da uzmu u obzir nekoliko faktora:

Dok je potražnja za gotovinskim kreditima u Srbiji u porastu, neophodno je pristupiti zaduživanju uz pažljivo finansijsko planiranje. Uzmite u obzir iznos kredita, period otplate i kamatne stope kako biste osigurali upravljivu i odgovornu finansijsku obavezu.

Podsećamo da za manje od dve nedelje dolazi datum kada će svima u Srbiji koji imaju stambeni kredit doći neželjeno pismo od banke. Vlasnici ukupno oko 150.000 stambenih kredita u Srbiji 30. juna dobiće praktično obaveštenje o povećanju mesečne rate. Svi oni biće na istoj listi što se retko dešava, a imajući u vidu da je to datum kada se usklađuje i tromesečni i šestomesečni euribor i datum koji kao takav imamo samo dva puta godišnje – u junu i u decembru.

Prema poslednjim podacima, šestomesečni euribor iznosi 3,822 odsto, tromesečni je 3,572 odsto, dok je jednomesečni 3,355 odsto. Sudeći po dosadašnjim trendovima, ove vrednosti će još malo porasti do 30. juna, prvog datuma kada se rate kredita usklađuju s novim vrednostima euribora.

Možda Vam se svidi i