UŽIVO Zaplenjeno sedam tona kokaina

Od strane Ozon
0 komentar
Načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Ninoslav Cmolić izjavio je da je današnjim hapšenjem 13 osoba osumnjičenih za međunarodni šverc kokaina, praktično uništena najveća kriminalna organizacija za trgovinu drogom sa Balkana.

Cmolić je novinarima u Palati Srbija rekao da je akciju sprovelo Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji sa Evropolom i Evrodžastom, kao i da su uhapšeni organizatori kriminalne grupe „Balkanski kartel“ M.S. i M.L. kao i još 11 članova tog kartela.

„Veruje se da ovaj kartel stoji iza višetonskih pošiljki kokaina koje su stigle u Evropu iz Kolumbije, Brazila, Ekvadora, ali i preko Zapadne Afrike, kao logističko-tranzitne podrške“, rekao je on.

Načelnik UKP-a navodi da se, prema podacima sa Skaj aplikacije koja je bila ključna u ovom slučaju, najmanje sedam tona zaplenjenog kokaina tokom 2020. godine dovodi u vezu sa uhapšenima.

Dodao je da je oko pet tona kokaina zaplenjeno na ostrvu Aruba (Holandski Antili), 1,2 tone u Belgiji i 743 kilograma u Holandiji.

„Sve ove zaplene su se desile van teritorije Srbije. Radi se o bogatim evropskim državama koje su cilj istovara kokaina. Srbija im nije bila interesantna za tolike količine kokaina“, rekao je Cmolić.

Upitan da li je „Balkanski kartel“ povezan sa klanom Darka Šarića ili „Kavačkim klanom“, Cmolić je rekao da je kartel funkcionisao zasebno, a da će dalja istraga utvrditi da li je bio povezan sa drugim klanovima.

„De fakto je činjenica da je funkcionisao samostalno. Ovo je jedan od, ako ne i najveći narko kartel na Balkanu“, kazao je načelnik UKP.

Možda Vam se svidi i