Upozorenje za vozače: Počelo kažnjavanje ako nemate zimske gume

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica- Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je vozače da je počela naplata kazni za sve koji nisu stavili zimske gume.

Za vozače koji nemaju svu opremu potrebnu kako bi spremni dočekali zavejane puteve, propisane su kazne – za fizička lica od 6.000 do 20.000 dinara, za pravna od 100.00 do 800.000 dinara, a za preduzetnike od 50.000 do 100.000 dinara, podsećaju iz AMSS.

Rok za zamenu starih zimskih guma odavno je istekao, a kako su u prethodnom periodu temperature bile iznad proseka, mnogi su odložili tu obavezu.

Sa dolaskom hladnijih meseci, vozači su pozvani da pažljivo pregledaju svoja vozila pre nego što krenu na put. Provera rezervnog točka postaje neophodna, upozoravaju stručnjaci, naglašavajući važnost da i on bude ispravan kao ostali točkovi na vozilu.

Pored toga, neophodno je proveriti i ispravnost svih signalizacija na vozilu, zameniti dotrajale metlice brisača, kao i proveriti nivo tečnosti i stanje akumulatora, ističu stručnjaci iz autoindustrije.

Iako lanci nisu obavezni u gradskim sredinama, van naseljenih mesta, vozačima se preporučuje da budu spremni za sve vremenske uslove. Postoje određena područja gde su lanci neophodni, a saobraćajni znakovi jasno ukazuju na njihovu obaveznost.

Policija aktivno radi na informisanju građana o potrebi korišćenja lanaca na prilazima zimskim centrima. Njihovo prisustvo i angažman igraju ključnu ulogu u obaveštavanju vozača o situaciji na putevima i neophodnim merama predostrožnosti.

Preventivni pristup održavanju vozila i pažljiva provera pre putovanja mogu značajno doprineti bezbednosti na putevima tokom zimskih meseci, naglašavaju stručnjaci, pozivajući vozače da preuzmu odgovornost za ispravnost svog vozila pre svake vožnje u ovim uslovima.

Možda Vam se svidi i