Upozorenje na prevare sa lažnim anketama banaka na Instagramu i Fejsbuku

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Narodna banka Srbije (NBS) upozorila je građane na učestalu pojavu lažnih anketa u ime banaka na Instagramu i Fejsbuku.
U tim anketama se građanima nudi nagrada u različitim iznosima ukoliko popune anketu i dostave određene informacije.

Kako je istakla centralna banka, takve ankete su zapravo kreirali kriminalci, koji se oglašavaju na lažnim profilima poslovnih banaka, pod njihovim imenom i logoom, a njihov pravi cilj je da pribave podatke koji će im omogućiti pristup računima građana preko aplikacije elektronskog i mobilnog bankarstva.
NBS je utvrdila lažne ankete kod kojih se od građana traži da dostave četiri poslednja broja kartice, podatke s korisničkog naloga elektronskog ili mobilnog bankarstva, uključujući i šifru, kao i da proslede poruke koje sadrže aktivacione kodove za pristup elektronskom bankarstvu.

Nakon što preko ankete dobiju ove podatke, kriminalci mogu da koriste platne instrumente građana i vrše transakcije njihovim novčanim sredstvima, a građani postaju svesni prevare tek kada im stigne poruka o zaduženju računa, navedeno je u saopštenju.

Upućen je apel građanima da se vode logikom i nikako ne odaju svoje podatke drugim licima – ako njihova poslovna banka ima nameru da im uplati određena novčana sredstva, ona svakako već poseduje podatke o njihovom broju računa u toj banci, broju kartice, kao i druge podatke.

U slučaju da je neko već popunio sličnu anketu, treba da se javi svojoj banci i blokira dalje korišćenje kartice ili aplikacije elektronskog, odnosno mobilnog bankarstva.

Beta

Možda Vam se svidi i