Upis u katastar od sada isključivo digitalnim putem

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je danas da će od subote, 4. novembra, građanima biti omogućen upis u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture isključivo digitalnim putem.
Upis u katastar od 4. novembra isključivo digitalnim putemFoto: 021.rs
To će moći da urade uz stručnu podršku profesionalnih korisnika, advokata i geodetskih organizacija.

U saopštenju se navodi da je to rezultat promena Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture, dodajući da na taj način RGZ obezbeđuje efikasan upis u katastar, a ispravnost dokumenata proveravaće profesionalni korisnici.

Svi zahtevi koji su do sada podnošeni na šalterima katastarskih službi, podnosiće se isključivo preko profesionalnih korisnika, dodaje se u saopštenju.

Umesto 170 tradicionalnih šaltera, građani će na raspolaganju imati 4.000 digitalnih „šaltera“, dostupnih 365 dana godišnje, sedam dana u nedelji, 24 sata dnevno.

Novi način sprečava falsifikovanje starih dokumenata, jer se sada isti prenose u digitalni format, a njihovu ispravnost i validnost proveravaju profesionalni korisnici.

Digitalni upis u katastar je jedini način da se onemogući manipulacija i intervencija na dokumentima i da se završi sa beskrajnim putevima papira koji dolaze i izlaze iz RGZ.

U saopštenju se dodaje i da će RGZ odgovarati na sva pitanja i nedoumice građana pristigle putem broja telefona Info centra 0700/500-500 i mejla info.centar@rgz.gov.rs.

Spisak advokata i geodetskih organizacija dostupni su građanima na sajtu RGZ, pozivom Info centra ili na istaknutom spisku na ulazima službi za katastar.

Fonet

Možda Vam se svidi i