Uhapšeno 16 osoba zbog prevara sa kriptovalutama preko kol centara

Od strane Ozon
0 komentar

Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal saopštilo je da je, zajedno sa policijom, jutros je započelo drugi deo međunarodne akcije „Infiniti“ povodom složenih finansijskih prevara na internetu.

Ova akcija sprovodi se u saradnji sa pravosudnim mehanizmom za saradnju Evropske unije Evrodžast i komandom Federalne policije Australije.

Obavljeni su pretresi na 16 lokacija u Beogradu i drugim mestima u Srbiji, u kojima je uhapšeno 16 osumnjičenih za računarske prevare, pranje novca i udruživanje radi vršenja krivičnih dela, a do sada je oduzeto više od 130.000 evra u gotovini, više računa sa kripto-valutama, kao i više automobila, dok se poreklo nekretnina aktivno proverava.

Za uhapšene postoji osnovana sumnja da su do sada navođenjem na lažne finansijske transakcije na internetu prevarili najmanje 200 stranih državljana u ukupnom iznosu koji prelazi 20 miliona američkih dolara.

Tokom prvog dela akcije, sprovedenog u januaru, značajni podaci i dokazi su utvrđeni prilikom pretresa više lokacija, a posebno prostorija preduzeća Olimpus Prajm i Asgard iz Beograda, a analizom tih podataka utvrđena je osnovana sumnja da su zaposleni u tim firmama u proteklih nekoliko godina oštetili više od 127.000 građana drugih država u ukupnom iznosu od sedam milijardi dolara.

Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal upozorilo je građane Srbije, kao i strane državljane koji žive i rade u našoj zemlji, da budu posebno oprezni prilikom nuđenja zapošljavanja u takozvanim kol-centrima, koji se navodno bave edukacijom i savetovanjem klijenata na finansijskim tržištima bilo kog tipa, uključujući i trgovinu kripto-valutama.

Kako je objašnjeno, takve delatnosti su strogo regulisane Zakonom o tržištu kapitala i radnjama i dozvolama koje preduzima i izdaje Komisija za hartije od vrednosti Srbije.

Možda Vam se svidi i