Uhapšena dva lekara i tri apotekara

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Na teritoriji Sremske Mitrovice i Novog Pazara uhapšeno je pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su zloupotrebili službeni položaj, saopštio je MUP.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela i zloupotreba službenog položaja, uhapšeni su Z. S. (1962) bivše odgovorno lice DZ „Donja Gušterica“ i O. Š. (1959) lekar DZ „Donja Gušterica“, dok su zbog sumnje da su izvršili udruživanje radi vršenja krivičnih dela i zloupotreba položaja odgovornog lica uhapšeni S. Z. (1984) i S. Z. (1975) odgovorna lica apoteke „Sunce S“ i M. J. (1985) odgovorno lice apoteke „Bela ruža“, navodi se u saopštenju.

U prethodnom periodu podnete su krivične prijave protiv šest osoba zbog istih krivičnih dela.

Osumnjičeni se terete da su organizovali dve kriminalne grupe, jednu čiji su pripadnici bili zaposleni u Domu zdravlja „Donja Gušterica“, Kosovo i Metohija, i drugu, čiji su pripadnici bili odgovorna lica u apotekama na teritoriji centralne Srbije i Vojvodine.

Sumnja se da su Z. S. i O. Š. u periodu od novembra 2019. do jula 2021. godine organizovali OKG, koju su pored njih činile još dve osobe protiv kojih su podnete krivične prijave, kao zaposleni u DZ „Donja Gušterica“ koristeći službeni položaj, propisivali recepte hormonske terapije pacijentima kojima ta terapija nije bila potrebna i bez znanja pacijenata.

Nakon toga su, kako se sumnja, lične podatke pacijenata na koje su lekovi propisani dostavljali S. Z. (1984) i S. Z. (1975) koji su organizovali podizanje lekova mimo zakonske procedure u apotekama.

S. Z. i S. Z. se sumnjiče i da su organizovali kriminalnu grupu koju su pored njih činili M. J. i još četiri osobe protiv kojih su podnete krivične prijave, koja je u periodu od novembra 2018. do jula 2021. godine, na protivzakonit način realizovala podizanje lekova koje su prethodno propisani od strane lekarskog osoblja DZ „Donja Gušterica“.

Ovim nezakonitim radnjama, S. Z. i S. Z. je pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od oko 77.932.000 dinara, dok je Republički fond za zdravstveno osiguranje oštećen u tom iznosu.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivične prijave, biti sprovedeni Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal.

Možda Vam se svidi i