U Srbiji 245.000 deviznih penzionera

Od strane Ozon
1 komentar

U Srbiji penzije iz inostranstva prima 245.000 građana i po tom osnovu, u zemlju godišnje stiže gotovo 800 miliona evra. Sporazumi sa većinom zemalja uređuju i druge vrste osiguranja.

Za radnike, penzionere, studente ili turiste, važno je da se pre odlaska u neku zemlju raspitaju, imamo li sa njom socijalni sporazum, i šta on pokriva.

Mi imamo sa 21 zemljom sveobuhvatne sporazume, to znači da oni obuhvataju više oblasti socijalnog osiguranja, penzijsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti, povrede na radu, profesionalne bolesti, materinski i dečiji dodatak“, kaže Zoran Panović, direktor Republičkog Fonda za socijalno osiguranje.

Većinu tih sporazuma nasledili smo iz bivše Jugoslavije, prvi je potpisan sa Francuskom, sredinom prošlog veka. Poslednji sa Australijom. Srbija je proširila krug zemalja sa kojima imamo sporazume i inovirala ranije potpisane.

Zanimljivo je da takve ugovore već decenijama imamo sa zemljama poput Libije ili Paname, a da smo tek poslednjih godina dogovorili i potpisali sporazume sa Rusijom, Grčkom i Mađarskom.

Za većinu tih zemalja nije potrebno uzimati polisu zdravstvenog osiguranja, dovoljna je potvrda koju izdaje naš Fond zdravstvenog osiguranja.

„S tom potvrdom može za vreme svog turističkog ili poslovnog boravka da koristi pravo na zdravstvene usluge u drugoj zemlji ugovornici“, napominje Panović.

Iz 26 zemalja nam stižu penzije, a u 35 isplaćuje naš PIO Fond. Najviše penzija dolazi i odlazi u bivše jugoslovenske republike, a potom u dve evroske zemlje.

„Najviše isplaćujemo u Nemačku i Austriju, što se tiče destinacija koje su najudaljenije, u Ameriku ide sto, u Brazil jedna, u Novi Zeland dve do tri penzije“, rekao je Vladimir Stanković, direktor Sektora za ostvarivanje prava PIO Fonda.

Iz našeg fonda za te isplate godišnje odlazi 76 miliona evra, dok onima koji žive ovde, a penziju su stekli u inostranstvu stiže 800 miliona evra.

Trenutno se čeka ratifikacija već potpisanih sporazuma sa Australijom, Azerbejdžanom i Tunisom, dok se sa Portugalijom i Albanijom još pregovara.

Izvor: rts

Možda Vam se svidi i

1 komentar

saša 08.02.2023. - 6:19 pm

nešto ne štima, ispadne prosečna godišnja penzija 3265 evra odnosno mesečna 272 evra?

Komentari su zatvoreni.

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik