Svečani Vidovdanski sabor: Povezivanje kroz vina i rakije lokalnih proizvođača

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Na Vidovdan, 28. juna, održan je Vidovdanski sabor lokalnih vina i rakija povodom otvaranja renoviranog objekta za različite vrste proslava na mitrovačkom Hipodromu. Ovaj događaj pružio je proizvođačima priliku da s ponosom predstave svoje proizvode.

Posetiocima je bilo omogućeno da uživaju u očaravajućem izboru ponuda, koji se kretao od pažljivo stvorenih rakija do odličnih vina.

Svečanost je otvorio Aleksandar Alimpić, upravnik zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Sremskoj Mitrovici.

“ Ovo je prvenstveno promocija objekta koji smo renovirali. Zamislili smo renoviran  objekat kao oazu u kojoj će čitave porodice uživat. Nedavno smo otvorili i avantura park smešten unutar zelenog dela Hipodroma, zajedno sa dečjim brodom za igru. Porodice sada mogu da uživaju u raskoši ovog mesta tokom celog dana. Tokom Vidovdanskog sabora promovišemo i  lokalna vina i rakiju, ujedinjeni smo u nameri da ojačamo naše regionalno nasleđe i ponosno pokažemo bogatstvo lokalnih vinarija i destilerija kojima se dičimo. Naša kolektivna snaga nas osnažuje da stanemo u korak sa tvorcima vrhunskih pića i u vinskom stvaralaštvu. Ovaj svečani događaj obeležava početak obeležavanja tradicije, a s nestrpljenjem iščekujemo i Festival vina, zakazan za 30. septembar, u slavlju godišnjice naše institucije“, rekao je Aleksandar Alimpić, na otvaranju i proslavi, Vidovdanskog sabora.

„Mi smo destilerija iz Kuzmina, zvanično osnovana 2020. godine. Naša najveća posvećenost leži u stvaranju proizvoda koji će biti prepoznat po kvalitetu. Ovo okupljanje ima izuzetan značaj za nas, lokalne manifestacije nas prihvataju, jer smo brzo postali prepoznatljiv brend. Ljudi zaista cene našu rakiju, a najvažnije nam je da pojedinci imaju priliku da uživaju u našem proizvodu i potvrde njegovu da pravimo dobra pića“, izjavila je Sanja Savčić, ugledna vlasnica destilerije „Kuzmin“.

Lana Nenadić, koja predstavlja vinariju „Deurić“ smeštenu u slikovitom okruženju Male Remete, predstavila je njihov lokalni dragulj po imenu „Severna Morava“. Ova izuzetna bela sorta odiše blagom, osvežavajućom esencijom, naglašenom mineralnim notama, aromatičnim nijansama i osvežavajućim karakterom, čineći je sjajnim izborom za letnju sezonu. Osim toga, predstavili su i laganu verziju belog vina pod nazivom „Traminac“, harmonično se slažući sa raznovrsnim kulinarskim užicima. Simfonija ukusa nastavila se sa predstavljanjem njihovog izuzetnog „Pinot noara“, očaravajuće crvene vinske sorte.

Vrhunac događaja nesumnjivo je bio predstavljanje rakije „Zapečaćena sudbina“, nazvane po stalnoj izložbi s ponosom smeštenoj unutar hotela „Srem“ – simbola koji je brzo stekao prepoznatljivost među istančanim poznavaocima.

„U  zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, započeli smo proces destilacije rakije iz voćnjaka iz naših poseda, gde šljive, kruške i jabuke uspevaju u izobilju. Težeći da uhvatimo suštinu dugovekovnog grčkog recepta, s ponosom predstavljamo aromatični eliksir poznat kao ‘Salaška’. Iako još uvek nisu dostupne za prodaju, njihova privlačnost i opojni miris su osvojili srca svih koji su prisutni“, objasnio je Stevan Manastirac, predstavnik zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

Kao gest i podrška, Ramazi Naišvili s ponosom je predstavio vina Fruške Gore, dodatno obogaćujući atmosferu događaja.

Možda Vam se svidi i