Svečana akademija „VIDOVDAN – SRPSKI ISTOČNIK“

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Vidovdan, veliki srpski viteški praznik, biće obeležen svečanom akademijom, u sredu, 28. juna, u pozorištu „Dobrica Milutinović“ u Sremskoj Mitrovici, sa početkom u 20:00 časova.

U istorijskom pamćenju Vidovdan je najveći praznik srpskog naroda. Vidovdan je neispričana priča o nadljudskom herojstvu i nadčovečanskoj žrtvi. Mnogi sudbonosni događaji naše prošlosti desili su se Vidovog dana: Kosovska bitka 1389. godine, Sarajevski atentat 1914. godine, potpisan je Versajski mirovni ugovor 1919. godine, Vidovdanski ustav 1921 godine., osnovan je Univerzitet u Novom Sadu 1960. godine, Gazimestan 1989. godine i izručenje predsednika Srbije Slobodana Miloševića 2001. godine tzv. Haškom tribunalu.

U određenim, nama dobro poznatim istorijskim momentima, Vidovdan je menjao ne samo fizičke tokove postojanja srpskog naroda, no i one u psihološkom, sociološkom, filozofskom, teološkom – gotovo u svakom drugom smislu. Na Vidovdan se uvek pokaže ko je ko. Neko se pokaže dobrim, a neko još boljim nego što se misli i što u stvari jeste.

Možda Vam se svidi i