Svako peto dete u riziku od siromaštva 

Od strane Ozon
0 komentar

Prema podacima UNICEF-a, u Srbiji je svako peto dete u riziku od siromaštva i važno je zbog toga hitno reagovati, piše Euronews Srbija.

Kovid kriza, na koju se nadovezao rat u Ukrajini najviše pogađaju najsiromašnije slojeve društva, a posebno su ugrožene porodice sa decom.

Jedna od mera koju je predložio Fiskalni savet je da se u budžetu za ovu godinu planira više novca za socijalna davanja, da se dečiji dodatak poveća na 4.500 dinara i da se poveća obuhvat porodica koje primaju taj vid pomoći na 400.000 dinara. 

Izračunali su da bi za to država morala da izdvoji oko 14 milijardi dinara. Međutim, taj novac nije planiran budžetom za ovu godinu. Inače, dečiji dodatak se usklađuje dva puta godišnje – u januaru i julu u skladu sa inflacijom. 

Redovni osnovni iznos dečijeg dodatka od jula 2022. godine iznosi 3.569 dinara mesečno. Za jednoroditeljske porodice predviđeno je povećanje za 30 odsto što je 4.640, a za deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom za 50 odsto, što je 5.353 dinara. 

U Srbiji se iz godine u godinu smanjuje broj dece koja primaju dečiji dodatak. Prema podacima Mreža organizacija za decu Srbije broj dece koja ostvaruju pravo na dečiji dodatak od 2013. do 2019. godine smanjen je za više od 94.000 dece, a jedan od razloga je limit u mesečnim primanjima koji porodica mora da zadovolji. 

Naime, dečiji dodatak dobijaju samo porodice čija mesečna primanja po članu domačinstva ne prelaze 10.707 dinara, odnosno 13.920 dinara ukoliko je u pitanju jednoroditeljska porodica i 12.894 dinara u slučaju dece sa smetnjama u razvoju. 

U praksi bi to značilo da tročlana porodica sa mesečnim primanjim od 33.000 dinara nema pravo na dečiji dodatak. Osnovni zadatak dečijeg dodatka je da se pomogne roditeljima u teškom materijalnom položaju u odgajanju dece.

Više čitajte OVDE

Možda Vam se svidi i