Stefan Stojšić iz Sremske Mitrovice o životu na kruzerima

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Stefan Stojšić (29) iz Sremske Mitrovice na brodovima radi od 2019. godine. Odluči se za odlazak, kako bi zaradio i napravio karijeru.

Sve kreće istraživanjem. Na sajtu, all cruise jobs, listao je poslove i aplicirao za sve otvorene pozicije konobara/šankera i fitness instruktora, jer je 2018. radio part time kao instruktor grupnih treninga u Novom Sadu.

-Na moju veliku srecu regruterka za moju kompaniju nakon dva dana po apliciranju me je kontaktirala i nakon dva meseca, već sam bio u Londonu na pripremama za poziciju personalnog trenera na kruzeru.

Nakon pandemije prvim brodom koji je krenuo sa radom u julu 2021. godine. Stefan Stojšić je završio je Ekonomski fakultet u Novom Sadu, bio je part-time fitnes instruktor, a na brodu radi od 2019. godine.

Početak je bio, kako kaže, izuzetno dinamičan, kako zbog prirode novog okruženja tako i zbog činjenice da je u prvih pet meseci ugovora već promenio tri broda i bio unapređen u poziciju asistenta spa menadžera. Nekoliko meseci potom i u spa menadžera, čiju funkciju i dalje drži doduše na znatno većem i novijem brodu nego na kom je i počinjao.

Moji dani su izrazito dinamični i zavise od toga da li smo ceo dan na vodi dok plovimo ka određenoj destinaciji (sea dan), tada imam mnogo više posla i ustajem u šest da popijem kafu u svojoj kabini na miru što bi se reklo, onda spremanje i sastanak sa timom u 7.30, gde obavestavam tim o ciljevima za taj dan, šta je na promociji taj dan i na šta treba da se fokusiramo kako bismo uvećali pazar. Zatim proveravam mejlove i posvećujem se recepciji.

S obzirom na to da na brodu na kom je trenutno nadgleda tim od 32 ljudi potrebno je zaista dosta energije da sve teče po planu.

– Naravno, uvek nešto krene kako ne treba, neko kasni, neko se žali, neko je nekome „ukrao“ gosta, tako da je strpljenje jedna od mnogih osobina koje sam morao da razvijem kako bih bio uspešan menadžer.

Brodom plovi trenutno oko 4.200 gostiju i spa izuzetno popularano mesto za relaksaciju tako da su tokom ovih dana vrlo zauzeti. Od usluga imaju razne kozmetičke tretmane, masaže, frizere, berbere, devojke koje rade nokte, personalne trenere, akupunkturistu, IV sestru i doktora koji radi filere, botokse i druge tretmane ove vrste.

– Uveče uglavnom završim smenu oko 9, pola 10 i onda ili idem u teretanu ili se posvetim netfliksu. Dani kada smo usidreni su manje naporni, par sastanaka u toku dana i onda uglavnom ili izađem negde na piće, da nešto vidim, pojedem ili samo da uhvatim dobar internet, kaže naš sagovornik.

Kao što možete primetiti, nije sve samo u putovanju i dalekim destinacijama, ima dosta toga i u radu. Njegov radni dan je izuzetno dug, a jedne stvari nije baš bio svestan pre nego što se odlučio na život na brodu. 

– Očekivao sam dinamično okruženje, što je naravno prevazišlo moja očekivanja, ali očekivao sam i da ću imati malo više slobodnog vremena i bolji internet.

Kao posadi, u zavisnosti od pozicije i statusa na brodu menjaju ti se i privilegije na brodu. Stefan kao spa menadžer ima status oficira i znatne privilegije. 

– Najznačajnija meni, je velika kabina sa prozorom koju ne delim. Dok sam radio kao trener delio sam prostor u kom spavam, što nije mozda toliko strašno da nije činjenice da ste konstantno okruženi ljudima, tako da malo privatnosti uvek zna da zafali, iskreno priznaje Stefan.

Oduševilo ga je što se na brodu svi međusobno poštuju jer svi rade sa istim ciljem, kao i da se stvarima kao što su nacionalna pripadnost, religija i seksualnost uopšte ne pridaje značaj (što bi i trebalo da bude slučaj svuda). Kao što je i normalno, iako živi životom koji bi mnogi poželeli, ipak nešto malo i nedostaje.

Iako sam znao da se na brodu mnogo radi, nekako nisam baš bio svestan da je to baš svaki dan i tako sedam do devet meseci u zavisnosti od dužine ugovora. Poneki slobodni dan ne bi škodio.

Pogodnosti su, naravno, stalna putovanja po svetu, upoznavanje sa novim ljudima, konstantno pomeranje iz zone komfora, kao i nepostojanje troškova kao što su stambeni troškovi, hrana, struja itd.

– Isto tako nisam znao da ću se tako brzo prilagoditi načinu života na brodu i da će mi se toliko svideti trenutni stil života. A što se odricanja tiče tu je uvek odricanje bliskog kontakta sa porodicom, prijateljima, propuštanje nekih bitnih momenata kao što su rođendani, slavlja… 

Naravno, ovo je, kako kaže, dosta individualno u zavisnosti koliko ste vezani za okruženje iz kojeg potičete, a Stefan je oduvek znao da je želeo više nego što mu je dato okruženje pružalo.

Savetovao bih svima koje to zanima da pokušaju, jer bukvalno, nema se šta izgubiti. Par meseci života, što čini jedan ugovor nije ništa u odnosu na mogućnosti ne samo zarade već i putovanja, poznanstva kao i ličnog rasta i napretka koji neminovno dolazi pomeranjem iz zone komfora.

Objasnio nam je i da je jedan od najčešćih izgovora, „ali moj engleski nije dovoljno dobar“, što je apslolutno normalno ničiji engleski nije savršen. 

– Ako je mogla moja maserka sa Tajlanda koja se u četrdesetim godinama odvažila da krene da radi na brodu, mogu i svi ostali. Engleski se razvije na brodu. Još jedan od izgovora je, „ja ne znam šta bih tamo radio“. Bukvalno postoji preko 400 razlicitih pozicija sigurno se nešto može naći, i bilo koja pozicija je mogućnost za napretkom i nečim novim. 

Poručuje i da ako trenutno niste zadovoljni svojim životom, uvek postoji mogućnost za promenom i novim početkom.

Žena blic/Ozon Foto: Privatna arhiva

Možda Vam se svidi i