Statistika: Cene poljoprivrednog zemljišta rastu – U Sremskoj Mitrovici i do 25.800 evra po hektaru

Od strane Ozon
0 komentar

Dok tržište nekretnina ove godine beleži stabilizaciju, cena poljoprivrednog zemljišta u Srbiji kontinuirano raste, pokazuju najnoviji podaci Republičkog geodetskog zavoda. U odnosu na prvo polugodište 2022. godine, cene su zabeležile značajan rast od četiri odsto.

Vojvodina ima najveću aktivnost na tržištu poljoprivrednog zemljišta i najviše cena. Prema izveštaju, okolina Novog Sada prednjači, gde je hektar zemlje dostigao visoku cenu od 36.700 evra. Visoke cene beleže se i u Bačkoj Palanci, gde je cena hektara dostigla 30.700 evra, kao i u Kovačici, gde je prodajna cena iznosila 28.250 evra po hektaru.

Najviše transakcija zabeleženo je u opštinama Južnobačkog okruga. Cene se kreću u rasponu od ispod 300 evra do više od 36.000 evra po hektaru. I druge opštine s velikim brojem prodatih parcela uključuju Sremsku Mitrovicu, Kikindu, Odžake i Novi Sad.

Nastavljajući se na opštu tendenciju rasta cena poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, Sremska Mitrovica takođe svedoči o povećanim cenama. Prema najnovijim statističkim podacima, cene se kreću u rasponu od 3.380 do 25.800 evra po hektaru na teritoriji grada Sremska Mitrovica.

Ovi podaci odražavaju trenutnu dinamiku tržišta, gde su cene poljoprivrednog zemljišta značajno porasle u periodu od januara 2023. godine do 25. oktobra 2023. godine. Tokom ovog vremenskog okvira, evidentiran je ukupno 183 ugovora o kupoprodaji poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Sremska Mitrovica.

U prvoj polovini 2023. godine, broj ugovora o kupoprodaji poljoprivrednog zemljišta u Srbiji povećao se za 6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Možda Vam se svidi i

Ostavi komentar