Šta raditi na jesen: Otkrijte tajne najlepših manastira i crkava

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica, Ozon Media – Jesen u Vojvodini je zaista posebno vreme za verski turizam. Ova regija Srbije obiluje brojnim crkvama, manastirima i verskim spomenicima koji su deo bogate kulturne i istorijske baštine. Vojvodina, ima bogatu istoriju i tradiciju pravoslavlja, što se ogleda u mnogobrojnim manastirima i crkvama na ovom području. Evo nekoliko najpoznatijih i najposećenijih manastira i crkava u Vojvodini, zajedno sa razlozima njihove popularnosti:

Manastir Krušedol Fruška Gora

Manastir Krushedol je jedan od najlepših manastira na Fruškoj Gori i predstavlja vodeći kulturno-istorijski spomenik Vojvodine. Početkom 16. veka, manastir je osnovan od strane braće Branković, i danas je poznat po svojoj izvanrednoj arhitekturi i ikonama.

Manastir Novo Hopovo, Krčedin

Manastir Novo Hopovo se izdvaja po svojoj izuzetnoj ikonografiji, koja je jedinstvena u srpskom pravoslavlju. Takođe je poznat po svojim voćnjacima i vinskim podrumima, privlačeći posetioce da uživaju u prirodnim lepotama i vinima.

Manastir Mesić,

Manastir Mesić ima jedinstvenu arhitekturu, sa glavnim hramom koji se izdvaja svojom monumentalnošću. Takođe, manastir privlači posetioce svojim okruženjem, prelepim voćnjacima i prirodnim pejzažem. Manastir Mesić je ženski manastir SPC i jedan od najznačajnijih manastira u jugoistočnom Banatu. Nalazi se u okolini Vršca. Nastao je najverovatnije u 15. veku, mada ga po lokalnoj legendi osniva 1225. godine, Arsenije Bogdanović Hilandarac koga je lično Sveti Sava postavio za igumana manastira. Veću verovatnoću ima druga verzija nastanka manastira, a po njoj je ovaj manastir osnovao Jovan Branković, poslednji iz loze Brankovića, krajem 15. veka. Manastir je rušen u nekoliko navrata, 1716. i 1788. od strane Turaka, ali i ubrzo obnavljan. Manastir je stradao i u zemljotresu 1892. godine.

Crkva Svetog Vasilija Ostroškog u Beočinu

Crkva Svetog Vasilija Ostroškog u Beočinu pripada Eparhiji sremskoj Srpske pravoslavne crkve.
Kamen temeljac je postavljen 2000. godine. Slava crkve je Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac, koja se slavi 12. maja.[1]
Izgradnju hrama započeo je protojerej-stavrofor Teodor Katić, nastavili su je protojereji Vujadin Savić i Miroslav Babić. U novembru 2019. godine za paroha u ovom hramu postavljen je sveštenik Miloš Marijanac.

Crkva Svetog Nikolaja u Sremskim Karlovcima

Crkva Svetog Nikolaja je simbol Sremskih Karlovaca i poznata je po svojoj neobaroknoj arhitekturi. Takođe je važan centar srpske kulture i obrazovanja, zbog blizine Karlovačke gimnazije i Bogoslovije.

Manastir Bešenovo

Manastir Bešenovo je poznat po svojoj kulturnoj vrednosti i lepoti. Tu se čuva ogromna zbirka starih knjiga i ikona, privlačeći istorijske i verske entuzijaste.

Ovi manastiri i crkve predstavljaju važan deo bogate kulturne i verske baštine Vojvodine i privlače posetioce zbog svoje istorijske i arhitektonske vrednosti, kao i prirodne lepote okoline u kojoj se nalaze. Vojvodina je mesto gde se prošlost i tradicija stapaju sa prijateljskim okruženjem za posetioce.

Možda Vam se svidi i