Šta kaže zakon: Zašto gradonačelnici i predsednici Opština daju ostavke po Srbiji?

Od strane Ozon
0 komentar

U političkom kontekstu Srbije, zemlje koja se priprema za parlamentarne i lokalne izbore, gradonačelnici i predsednici opština širom zemlje pripremaju se da podnesu ostavke kako bi omogućili sprovođenje izbornog procesa.

Iako još uvek nema zvaničnih saopštenja ili potvrda, očekuje se da će ostavke biti podnete od strane svih gradonačelnika i predsednika opština u Srbiji iz redova vladajuće koalicije. Ovaj potez ima za cilj da omogući održavanje izbora u skladu sa zakonom i propisanim rokovima.

Prema zakonu, parlamentarni izbori u Srbiji raspisuju se od strane predsednika države, dok lokalne izbore raspisuje predsednik Skupštine Srbije. Izborno zakonodavstvo precizira da se izbori moraju okončati najkasnije 60 dana od dana raspisivanja, a između datuma raspisivanja i dana glasanja ne može proći manje od 45 dana.

Za lokalne izbore, procedura podrazumeva da predsednik opštine podnese ostavku, a da se u roku od mesec dana izabere novi. Nakon isteka tog roka, sledi period od 45 do 60 dana namenjen kampanji i pripremi za izbore.

Kada su u pitanju pokrajinski izbori, parlamentarni poslanici moraju izglasati prevremeni prestanak mandata poslanicima, nakon čega se rok za kampanju skraćuje na 31 dan.

S obzirom na navedene zakonske rokove, ako je cilj da se lokalni izbori održe 17. decembra, većina ostavki je trebala biti podneta do 3. oktobra.

Još nije poznato kada će se raspisati izbori, zakonski i ustavni rokovi za raspisivanje izbora su različiti, tako da kada je reč o lokalnim i parlamentarnim oni se raspisuju 45 dana pre održavanja, što je oko 15. februara.

Možda Vam se svidi i