Šta je potrebno Sremskoj Mitrovici? Participativno budžetiranje – Predlozi do 29. septembra

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – I ove jeseni grad Sremska Mitrovica uključuje građane u planiranje budžeta za narednu godinu. Učešće građana u što većem broju pomoći će gradskoj upravi da bolje sagleda potrebe naše zajednice.

Građani svoje predloge mogu predati od danas 25. septembra do 29. septembra, nakon tog datuma izdvaja se pet projekata koji će ući u uži izbor participativnog budžetiranja.

Zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice, osvrnuo se na projekat participativnog budžetiranja iz 2023. godine.

-Projekat uređenja javnih česama, iako još uvek nije realizovan, ima za cilj osigurati da svi gradski izvori budu u funkciji i da se očuva njihova vrednost. Analiza je već sprovedena, pri čemu je identifikovano ukupno 72 javne česme širom grada. Iako nekoliko česama trenutno nije u funkciji, plan je da se sve česme detaljno pregledaju i da se donese odluka o njihovoj budućnosti. Tehnička dokumentacija i elaborat se trenutno razvijaju kako bi se ocenila isplativost i tehnička izvodljivost vraćanja neaktivnih česama u funkciju. Osim toga, one česme koje se redovno koriste dobiće osvežen izgled i dodatne elemente kako bi se poboljšala njihova estetika i funkcionalnost. Planirano je da se ovaj projekat završi do kraja ove godine.

Danas je najavljen početak participativnog budžetiranja 2024, građani, udruženja građana, mesne zajednice treba da dostavljaju svoje predloge projekata koji će rešiti neki problem u njihovoj sredini u kojoj žive i rade. Projekti treba da budu nekog opšteg interesa i treba da rešavaju neki problem, bitno je da navedu koji se efekat postiže tim projektom i kojoj ciljnoj grupi je namenjen. Što se tiče same vrednosti projekta, planiran iznos je do pet miliona dinara.

Proces će početi prikupljanjem predloga od strane građana, a svi predlozi će biti upućeni komisiji obrazovanoj od strane gradske uprave za budžet i ekonomski razvoj. Komisija će pregledati, analizirati i odabrati pet projekata koji će biti kandidovani za glasanje. Najvažniji kriterijum za odabir projekata ove godine je i učešće građana u realizaciji. Ovo znači da građani neće samo predlagati i birati projekte, već će takođe biti aktivno uključeni u njihovo izvođenje.

Glasanje će se odvijati od 2. do 7. oktobra, na stranici www.sremskamitrovica.org i u uslužnom centru grada Sremska Mitrovica, omogućavajući građanima da izraze svoje preference i prioritetne projekte.

Šta je potrebno da uradite?

Ukoliko imate ideju za projekat koji može život u Sremskoj Mitrovici učiniti kvalitetnijim i lepšim, predloge možete predati u Gradskom uslužnom centru, Svetog Dimitrija 13 kao i na email adresu: biramstafinansiram2024@sremskamitrovica.org.rs.

Možda Vam se svidi i