Sremska vina osvajaju ruske vinoteke

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Poseta ruskih somelijera Sremskoj Mitrovici već pokazuje rezultate, jer su se sremska vina, posebno vina sa teritorije Srema, već našla na policama ruskih vinoteka i restorana.

Grupa ruskih stručnjaka iz oblasti vinarstva, među kojima se nalazila Viktorija Žandarova, glavna menadžerka vinarije „Repinski 24“ u Sankt Peterburgu, posetila je ovaj grad. Upravo je ova vinarija uvrstila vina iz Srema u svoju ponudu.

Maksim Gladkov, somelijer u renomiranom restoranu „Stroganoff Steak House“ u Sankt Peterburgu, uključio je vino iz Srbije na vinsku kartu ovog restorana, koji je najveći u Rusiji i jedan od najvećih u Evropi.

Margita Moršinina, menadžerka kompanije za uvoz vina „Vinicom“, koja ima predstavništva i u Moskvi i u Sankt Peterburgu, takođe je bila dio grupe koja je posetila Sremsku Mitrovicu. „Vinicom“ je kupila vina od 6 vinarija iz Srbije, uključujući i sremska vina.

Evgenij Šamov i Marina Tonkova, profesori u somelijer školi „Enotria“ u Sankt Peterburgu i dobitnici brojnih nagrada u oblasti somelijerstva, takođe su posetili Sremsku Mitrovicu kao deo svojeg studijskog putovanja. Marina drži poseban kurs o balkanskim vinima.

Podsećamo da su predstavnici Udruženja somelijera Rusije i Udruženja somelijera Sankt Peterburga posetili Sremsku Mitrovicu sa ciljem da se sremska vina nađu na vinskim kartama velikih ugostiteljskih objekata u Rusiji. Dočekao ih je Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice, u Turističkom info-centru, gdje su ruski somelijeri imali priliku degustirati vina najpoznatijih vinarija sa ovog područja.

Sremska vina su stekla priznanje ruskih stručnjaka iz vinske industrije, a njihova prisutnost na policama ruskih vinoteka svjedoči o rastućem interesu za vina iz Srema. Ovaj uspjeh će sigurno doprinijeti promociji srpskih vina na međunarodnom tržištu i otvoriti nova vrata saradnje između srpskih i ruskih vinara.

Možda Vam se svidi i