Sremska Mitrovica unapređuje grejanje u OŠ „Dobrosav Radosavljević – Narod“ u Radenkoviću uz pomoć sredstava Ministarstva za zaštitu životne sredine

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Grad Sremska Mitrovica će unaprediti sistem grejanja u izdvojenom odeljenju Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević – Narod“ u naselju Radenković zahvaljujući sredstvima dobijenim od Ministarstva za zaštitu životne sredine. Gradonačelnica Svetlana Milovanović potpisala je ugovor o dodeli sredstava u iznosu od 2,5 miliona dinara za realizaciju ovog projekta.

Projektom se planira zamena, rekonstrukcija i sanacija postojeće kotlarnice za grejanje, čime će se obezbediti efikasniji i ekološki prihvatljiv sistem grejanja za učenike i zaposlene u školi.

Kao deo ovog projekta, u Osnovnoj školi „Dobrosav Radosavljević – Narod“ će biti ugrađeni kotlovi koji će koristiti biomasu i prirodni gas kao gorivo. Ova odluka je u skladu sa savremenim standardima očuvanja životne sredine i smanjenja emisije štetnih gasova, te će doprineti značajnom unapređenju kvaliteta grejanja u školi, smanjenju troškova i uticati na smanjenje negativnog uticaja na okolinu.

Osim toga, ovaj projekat će obezbediti pouzdan i efikasan sistem grejanja za učenike, nastavnike i osoblje škole, pružajući im prijatnije uslove za rad i učenje tokom hladnih meseci.

Ministarka zaštite životne sredine u Irena Vujović koja je potpisala ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava, navela je da je kroz prvi konkurs koji je ministarstvo sprovelo u ovoj godini obezbeđena podrška za 27 gradova i opština kako bi zamenom kotlova u toplanama i javnim ustanovama smanjili aerozagađenje. Prema njenim rečima, obezbeđivanjem dodatnih sredstava nastavlja se da se radi na ostvarenju jednog od prioritetnih ciljeva resornog ministarstva, a to je bolji kvalitet vazduha za sve.

Realizacijom projekata po ovom javnom konkursu kotlovi na ugalj i mazut biće zamenjeni kotlovima na ekološki prihvatljivije energente u 14 osnovnih škola, dve predškolske ustanove, dve zgrade opštinske uprave, tri doma zdravlja i jednoj ustanovi doma kulture, precizirala je ona. Ministarka je dodala da je to velika stvar za sve građane koji žive, rade ili provode vreme u blizini ovih objekata, ali i potvrda i podstrek za ministarstvo da nastavi sa uspešnom merom za poboljšanje kvaliteta vazduha. Vujović je iskazala zahvalnost predstavnicima lokalnih samouprava na tome što su prepoznali značaj konkursa, brzo reagovali i prijavili kvalitetne projekte.

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisuje konkurse za zamenu kotlova već treću godinu zaredom, a u 2023. godini raspisana su dva konkursa kroz koje je gradovima i opštinama za zamenu kotlova stavljeno na raspolaganje ukupno 340 miliona dinara.

Po drugom konkursu u ovoj godini, sredstva su dodeljena za projekte u opštinama Lučani, Prijepolje, Opovo, Aleksinac, Vladimirci, Kanjiža, Despotovac, Vrbas, Trgovište, Bojnik i gradovima Sremska Mitrovica i Pančevo.

Možda Vam se svidi i