Spremanje za školu roditeljstva: Srbija uvodi nova pravila za fizičko kažnjavanje dece

Od strane Ozon
2 komentari

Roditelja koji udari dete, lupi mu čvrgu ili povuče za uši, Centar za socijalni rad moći će da uputi u Školu roditeljstva gde će slušati predavanja i učiti kako nenasilno da vaspita dete. To je jedna od novina koju donosi predlog izmena i dopuna Porodičnog zakona, koji uskoro ide na javnu raspravu.

U Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju kažu da je izmenama Porodičnog zakona predviđeno uvođenje potpune zabrane fizičkog kažnjavanja dece, piše Euronews Srbija.

Država je odlučila da zauvek eliminiše fizičko kažnjavanje dece u porodici, te je izmenama Porodičnog zakona uvela nultu toleranciju prema ovoj vrsti nasilja. Roditelji koji se oslanjaju na metode kao što su ćuškanje, čvrge, šamari ili čak teške batine, sada će morati da prođu kroz Školu roditeljstva kako bi naučili da vaspitavaju svoju decu na nenasilan način. Nacrte izmena Porodičnog zakona uskoro će se naći u javnoj raspravi, dajući građanima i stručnoj javnosti mogućnost da izraze svoje mišljenje i podnesu sugestije i predloge.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju još uvek nije objavilo tačan datum početka javne rasprave, ali je najavilo da se pripremljeni tekst zakona fokusira na snažniju i efikasniju zaštitu dece od nasilja. Jedna od ključnih izmena je zabrana fizičkog kažnjavanja dece u porodici, uključujući i decu koja su smeštena kod hranitelja ili staratelja. Ministarstvo je naglasilo da se novim zakonom propisuje da roditelji ne smeju primenjivati „ponižavajuće postupke, telesno kažnjavanje i druge kazne koje ugrožavaju dostojanstvo i integritet deteta“.

Roditelji koji ne budu poštovali ove zakonske odredbe biće upućeni na „korekciju svog ponašanja“ putem Škole roditeljstva, koja će im pružiti stručno vođstvo i podršku u razvoju nenasilnih vaspitnih praksi.

Naš sadašnji Porodični zakon već predviđa da roditelji ne smeju da podvrgavaju dete ponižavajućim postupcima i kaznama koje vređaju njegovo dostojanstvo, i da su dužni da ga štite od takvih postupaka drugih. Takođe, već je predviđeno lišenje roditeljskog prava ako roditelj primenjuje kontinuirano fizičko kažnjavanje, koje se može označiti kao zlostavljanje.

U mnogim zemljama fizičko kažnjavanje dece zabranjeno je zakonom. Takva pravila važe u Austriji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Grčkoj, na Kipru, u Poljskoj, Nemačkoj, Španiji, Portugaliji, Izraelu, skandinavskim zemljama…

Možda Vam se svidi i

2 komentari

Mima 11.07.2023. - 11:22 am

Dragi moji, sta je falilo generaciji 50tih i 60tih Dobijali smo batine….naucili su nas da postujemo starije, da postanemo dobri ljudi….a sad treba unuci da nas biju i grde….
Ko ce da odgovara kad ti mali ljudi postanu agresivni…..Najbolje da se drzavi daju deca da ih oni izvedu na pravi put

Vlada 12.07.2023. - 6:42 pm

U predjašnjim generacijama,deca su u strahu od kazni,čvrga i batina ,zato i naučila dapoštuju i roditelje i sistem i školu!
Proizvod OVOG sistema ,tih nekih silnih sloboda i zaštite prava ,te iskrivljene seksualne orijentacije i silne demo(n)kratije sa zapada ,su deca koja uglavnom nemaju respekta ni prema roditeljima, a kamoli školstvu,sistemu!
I nemojte samo da mi prodajete priču o tome da vaspitanje kreće iz kuće, a roditelje udaraju sa tim zakonima i sprečavaju da uopšte vaspitavaju decu!

Komentari su zatvoreni.