Spasovdanska litija u Velikim Radincima – Obnova tradicije i zajedništva

Od strane Ozon
0 komentar

Obnova Spasovdanske litije u Velikim Radincima simbolizuje povratak tradiciji i zajedništvu u ovom selu. Ona predstavlja snažnu vezu sa prošlošću i duhovno nasleđe ovog mesta. U vremenima izazova, ova litija služi kao podsetnik na snagu vere i podršku koju zajednica pruža jedni drugima

SREMSKA MITROVICA/VELIKI RADINCI. Danas je u prisustvu crkvenih velikodostojnika i velikog broja građana održana Spasovdanska litija u Velikim Radincima. Litiju je predvodio prota Dušan Marjanović, koji je ispred crkve Svetog Arhangela Gavrila služio moleban, poručujući da u ovim vremenima moramo da se držimo zajedno.

Ova tradicionalna litija vraćena je u selo Velike Radince dolaskom prote Dušana Marijanovića, nakon što je bila ukinuta 1945. godine za vreme komunističkog režima. Obnavljanje ove duge i značajne tradicije predstavlja povratak zajedništvu i veri u ovoj zajednici.

Litijama su tradicionalno učestvovali učenici starijih razreda Osnovne škole „Jovan Popović“, zajedno sa svojim nastavnicima. Ovo je bio poseban trenutak u kojem su mladi imali priliku da se povežu s tradicijom i nasleđem svog mesta.

Interesantno je napomenuti da je davne 1936. godine Velike Radince zadesilo jako nevreme na Spasovdan, koje je uništilo celu letinu atara sela i čak srušilo crkveni toranj. Od tada, meštani su sa sveštenikom svake sledeće godine išli s litijama kroz selo, moleći se Gospodu da se takva nepogoda više ne ponovi.

Predsednik Mesne zajednice, Miloš Kekić, izrazio je zapažanje da je njihovo selo, uprkos nedavnim vodenim nanosima koji su zadesili veliki deo opštine, prošlo bez ikakvih oštećenja. To je izazvalo kod njega veru da je litija i molitva imala zaštitnički efekat. Prošle godine, litija je krenula prema Grgurevcima, godinu pre toga prema Manđelosu, a prve godine obnove tradicije krenula je prema Sremskoj Mitrovici. Na taj način, selo Velike Radince je simbolično prekrstilo svoje puteve i obnovilo duhovnu vezu sa različitim delovima Velikih Radinaca.

Litija je postala poseban događaj koji okuplja zajednicu i pruža priliku za molitvu, blagoslov i iskazivanje vere. Prenoseći se kroz različite delove sela, litija nosi sa sobom i simboliku prekrajanja puta, simbolizujući novo razumevanje, duhovni rast i otvorenost ka drugim zajednicama.

Litija je postala prilika za slavlje, druženje i proslavu zajedništva, dok je prekrajanje puta simbolizovalo novi početak i otvaranje ka novim horizontima.

Obnova tradicije Spasovdanske litije u Velikim Radincima nosi poseban značaj za selo

Možda Vam se svidi i