Spaljivanje strnjike: Srem identifikovan kao područje sa najviše požara na otvorenom

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Ova godina je zabeležila značajno povećanje požara na otvorenom, a tokom poslednjih meseci beleži se visok broj incidenta koji su zabrinuli građane i nadležne službe. „U poslednjih mesec dana zaista smo zabeležili enormno povećanje požara na otvorenom, što je, hvala Bogu, prošlo“, izjavio je načelnik Odeljenja za vanredne situacije, potpukovnik policije Nebojša Nikolić.

Analizom ovih događaja, zaključeno je da se broj požara nije povećao, već se vreme izvršenja skratilo. Uobičajeni niz požara koji se javlja od juna do oktobra ove godine koncentrisao se u oktobru, delimično zbog neuobičajeno suvih i toplih vremenskih prilika. „Sve što se nije učinilo u prethodnim mesecima desilo se u oktobru, pokušavajući da se nadoknadi propušteno“, istakao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije.

Sa 387 intervenacija, od kojih je sedam bilo klasičnih požara na građevinskim objektima, ovaj problem je premašio kapacitete vatrogasne službe. Zbog toga su lokalne samouprave pokrenule inicijativu za rešavanje ove zabrinjavajuće situacije.

„Pripremićemo se bolje za narednu sezonu, a lokalne samouprave će pružiti svoje resurse kako bi se rešio ovaj problem“, najavio je načelnik Odeljenja za vanredne situacije.

Istič se da su požari na otvorenom izuzetno štetni, ne samo zbog očigledne opasnosti od vatre već i zbog dima koji može značajno uticati na bezbednost saobraćaja, mogući lančanih sudara, te stoga apeluju na odgovorno ponašanje.

U sklopu borbe protiv požara na otvorenom, održana je akcija sa Ministarstvom poljoprivrede 14. oktobra, tokom koje je teritorija Srema identifikovana kao područje sa najviše ovakvih požara. U akciji je učestvovalo 150 inspektora i policajaca, 53 vozila i 45 ekipa, koje su u kratkom roku registrovale 65 prekršaja.

„Na mestu požara ne zateknemo nikog, zapale pa pobegnu“, rekao je načelnik, ističući da se kazne za ovakve prekršaje kreću oko 10.000 dinara, ali da to neke pojedince ne obeshrabruje.

Planiraju se dodatne mere kontrole, uključujući angažman poljoprivrednih inspekcija i službi bezbednosti kako bi se ovo zabrinjavajuće povećanje požara na otvorenom stavilo pod kontrolu.

Možda Vam se svidi i