Socijalna pomoć povećana za 323 dinara

Od strane Ozon
0 komentar

Od 1. oktobra socijalna pomoć za pojedinca, odnosno nosioca prava u porodici, iznosi 11.445 dinara. Za svaku narednu odraslu osobu u porodici novčana socijalna pomoć iznosi 5.723 dinara, a za dete do 18 godina 3.434 dinara. 

U Službenom glasniku je objavljeno rešenje o nominalnim iznosima novčane socijalne pomoći. Osnovica za utvrđivanje visine novčane socijalne pomoći usklađena je sa inflacijom i povećana za 323 dinara pa od 1. oktobra iznosi 11.445 dinara, vidi se u rešenju objavljenom u Službenom glasniku, prenosi Nova ekonomija.

Ovo rešenje se primenjuje počev od utvrđivanja prava na novčanu socijalnu pomoć za oktobar 2023. godine.

Ovo rešenje se primenjuje počev od utvrđivanja prava na novčanu socijalnu pomoć za oktobar 2023. godine.

Od 1. aprila do 1. oktobra je osnovica za utvrđivanje socijalne pomoći iznosila 11.122 dinara.

Prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, osnovica za utvrđivanje novčane socijalne pomoći usklađuje se sa indeksom potrošačkih cena u prethodnih šest meseci, na osnovu statističkih podataka, dva puta godišnje, 1. aprila i 1. oktobra.

Prema zakonu, iznos novčane socijalne pomoći određuje se prema sledećoj skali: za pojedinca, odnosno nosioca prava u porodici u visini osnovice 1, za svaku narednu odraslu osobu u porodici – od visine osnovice 0,5 i za dete do 18 godina – od visine osnovice 0,3.

Možda Vam se svidi i