Skupština usvojila izmene i dopune Zakona o strancima

Od strane Ozon
0 komentar

Skupština Srbije donela je izmene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima kojima su uvedene značajne izmene kako bi se pojednostavio i pojednostavio proces za strane državljane koji žele da rade u Srbiji.

Ključni naglasak ovih izmena je uvođenje jedinstvene procedure za dobijanje i privremenih boravišnih i radnih dozvola u Srbiji. To znači da strani državljani sada mogu da podnesu zahtev i dobiju jedinstvenu integrisanu dozvolu koja im omogućava da legalno borave i rade u zemlji.

Prethodno su podnosioci zahteva morali da prolaze kroz odvojene procedure za dobijanje boravišne i radne dozvole. Novi sistem će eliminisati ovo dupliranje, uštedeći vreme i trud i podnosiocima zahteva i nadležnim organima.

Srbija je u prvoj polovini 2023. godine već odobrila 24.785 radnih dozvola za strance, što je za 1.000 više od ukupnog broja izdatih u celoj 2021. godini.

Najveće zemlje iz kojih strani radnici dolaze u Srbiju su Kina, Rusija, Turska, Indija, Kuba, Belorusija, Ukrajina i Nepal. Naime, oko jedne petine izdatih radnih dozvola je za radnice.

Kada su u pitanju obrazovne kvalifikacije stranih radnika, značajan deo ima diplome trećeg, četvrtog i sedmog stepena stručnosti. Međutim, postoji i značajan broj niskokvalifikovanih radnika.

Možda Vam se svidi i