Satnica plivanja za Časni krst

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Svebor družina „Sveti Dimitrije“ i Srpska pravoslavna Crkvena opština sremsko-mitrovačka pri hramu Sv. Arhiđakona i prvomučenika Stefana, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva Vladike Eparhije sremske Gospodina Vasilija, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave Sremske Mitrovice i ove godine organizuje na religiozno-narodni način proslavu Bogojavljenja, jednog od najstarijeg i najvećeg hrišćanskog praznika. Na obali reke Save, kod Hrama Sv. Arhiđakona i prvomučenika Stefana, u četvrtak 19. januara 2023. godine, održaće se po dvadesetčetvrti put tradicionalno proslavljanje Bogojavljenja i plivanje u reci Savi za Krst časni. Godine 2022. učestvovalo je preko sto plivača i plivačica, a svake godine bude i po nekoliko hiljada posmatrača.
Na obali reke Save, u Hramu Sv. Arhiđakona i prvomučenika Stefana, biće održana Sveta Liturgija u 9,00 časova, zatim oko 11,oo časova u Hrama osveštenje vode, a ispred hrama prigodni program i nakon toga blagosiljanje plivača koji će kroz špalir školske dece u svečano obučenim stiharima, predstavnika Vojske, Policije i okupljenog naroda, sa litijama sići do reke i oko 12 časova zaplivati do Krsta.

Po završetku plivanja biće proglašen pobednik u plivanju za Časni Krst i biće dodeljena priznanja, kao i svim ostalim učesnicima-plivačima i dobrotvorima.

Možda Vam se svidi i