Samo malo “drugačiji” posao

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Postati paleontolog šetnja je parkom – Parkom iz doba Jure .

Divno zvuči, posao je zanimljiv, ali da završite ovaj fakultet potrebno je mnogo vremena i novca kako bi stekli odgovarajuće obrazovanje potrebno za uspešnu karijeru u paleontologiji.

Naravno, na kraju će se sve isplatiti.

Ako  razmišljate o karijeri u paleontologiji, prvi korak je istraživanje.

Iako je posao paleontologa ozbiljniji od filma, verujemo da vam izmišljeni likovi  Rossa Gellera i Alana Granta, mogu zagolicati maštu, pa se i odlučite za ovaj fakultet.

Evo kako postati paleontolog.

Paleontologija je više od kopanja kostiju dinosaurusa  i posećivanja izgubljenih svetova.

Paleontolozi su naučnici koji proučavaju fosilizirane ostatke svih vrsta organizama, od biljaka do bakterija i gljivica do životinja. Oni između ostalog pokušavaju otkriti kako je život bio u davnim vremenima, kako su se biljke razvijale s vremenom i kako su zvučali dinosauri.

Muzej Srema u Sremskoj Mitrovici ima svog paleontologa koji svoj posao obavlja skoro 30 godina. Reč je o Dragani Nedeljković.

Dragana je 1992. godine završila Rudarsko-geološki fakultet, potom volontirala jednu godinu i počela da radi u Muzeju.

Njen posao se zasniva na uzimanju metričkih podataka različitih ostataka životinja te određivanje njihovog porekla. Za Draganu se može reći, da je prva počela da se bavi ovim poslom u Muzeju a želja joj je da njene kolege koje tek dolaze pozabave njenim radovima tokom godina jer kao mladi imaju pristup mnogim različitim sajtovima i bazama podataka čiji pristup Dragana, u Muzeju Srema nema.

Draganin dan nije dosadan, poredili bi ga sa čuvenom serijom “Bones”, gde Dragana iz različitih kesa vadi različite vrste kostiju, vrši njihovu restauraciju, određuje poreklo i sprema ih za razne izložbe kao i dečije igraonice.

Sam stereotip da ljudi u Muzejima ništa ne rade nije tačan, kaže Dragana. Dragana se susretala sa raznim ljudima pa čak i prijateljima koji su ostavljali razne komentare o njenom poslu ali Dragana tome ne pridaje veliki značaj i kaže da je njen posao samo malo “drugačiji”.

Ako se se odlučite da završite fakultet i počnete da tražite posao sa zvanjem paleontologa, možete se zaljubiti u muzejske eksponate kao Dragana, ali imate i mogućnost da se zaposlite u TV ili filmskoj produkcijskoj kući, mogli  biste ili raditi u učionici, kancelariji ili laboratoriji i zavisno o mestu zaposlenja, takođe možete provesti vreme i  na terenu. Zanimljivo, zar ne?

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik