RSZ: Kolika je mesečna zarada u Javnom sektoru?

Od strane Ozon
0 komentar

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto zarada zaposlenih u javnom sektoru za mesec maj iznosila je 88.640 dinara, što je za približno 400 dinara više od republičkog proseka.

Među različitim sektorima u okviru javnog sektora, najveću zaradu ostvarili su radnici u javnim državnim preduzećima, sa prosekom od 99.387 dinara za mesec maj. S druge strane, zaposleni u javnim lokalnim preduzećima imali su znatno niži prosek od 80.879 dinara, dok su zaposleni u lokalnoj administraciji imali najniži u javnom sektoru, sa prosekom od 74.311 dinara.

Kada se posmatraju administrativne uloge na svim nivoima, uključujući lokalni, pokrajinski i republički, ukupna prosečna zarada iznosila je 94.216 dinara.

Najbolje su prošli zaposleni u državnoj administraciji, koji su u proseku primali 98.237 dinara, dok su nešto manje zarađivali oni u pokrajinskoj administraciji, u proseku za oko 1.000 dinara manje, prenosi Tanjug.

Što se tiče sektora zdravstva i socijalnog rada, zaposleni su za mesec maj primali prosečnu zaradu od 87.557 dinara, dok su u sektoru obrazovanja i kulture u proseku zarađivali oko 80.913 dinara.

Možda Vam se svidi i