Referentna kamatna stopa u Srbiji povećana na 6,5 odsto

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Narodna banka Srbije je na poslednjoj sednici Izvršnog odbora donela odluku o povećanju referentne kamatne stope za 25 baznih poena, postavivši je na nivo od 6,5 odsto. Takođe, stopa na depozitne olakšice povećana je na 5,25 odsto, a stopa na kreditne olakšice na 7,75 odsto. Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 10. avgusta 2023. godine.

Odluka je doneta nakon pažljive procene stanja inflacije i ciljeva monetarne politike. Izvršni odbor je zaključio da je potrebno nastaviti sa umerenim zaoštravanjem monetarnih uslova kako bi se kontrolisala inflacija i obezbedilo njeno smanjenje na održiv nivo. Važno je napomenuti da dosadašnje povećanje referentne kamatne stope pokazuje efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike putem kanala kamatne stope.

„U skladu sa očekivanjima Izvršnog odbora, međugodišnja inflacija je nastavila da usporava i u junu je iznosila 13,7 odsto. Nastavku usporavanja inflacije doprinele su cene naftnih derivata, bazna inflacija koja je smanjena na jednocifreni nivo, kao i cene hrane. Ipak, važno je istaći da je kod cena povrća zabeležen dalji rast, iako je uobičajeno da s dolaskom nove poljoprivredne sezone od maja usledi njihov pad, a glavni razlog za ovakvo njihovo kretanje jesu nepovoljni agrometeorološki uslovi (obilne padavine). I pored toga što agrometeorološki uslovi mogu uticati na odstupanje cena povrća od sezonski uobičajenih kretanja i u narednom periodu, odnosno da njihov pad u letnjim mesecima bude manji od sezonski uobičajenog, Izvršni odbor očekuje da će međugodišnja inflacija nastaviti da se kreće opadajućom putanjom, uz znatniji pad u drugoj polovini ove godine„, ocenjuje se u saopštenju centralne banke.

Globalni troškovni pritisci su se donekle smanjili, a svetske cene energenata, hrane i industrijskih sirovina beleže pad na međugodišnjem nivou. Međutim, inflacija širom sveta i dalje pokazuje otpornost na smanjenje, što ukazuje na potrebu za daljim umerenim zaoštravanjem monetarne politike. Takođe, neizvesnost u vezi sa situacijom u Ukrajini i dostupnošću energenata može uticati na inflaciju u narednom periodu.

„Narodna banka Srbije će nastaviti da prati i analizira trendove na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu i da odluke o budućoj monetarnoj politici donosi u zavisnosti od podataka koji budu pristizali, uzimajući pri tome u obzir i očekivane efekte prethodnog zaoštravanja monetarne politike na inflaciju u narednom periodu. Prioritet monetarne politike i dalje će biti obezbeđenje cenovne i finansijske stabilnosti u srednjem roku, uz podršku daljem rastu i razvoju privrede, kao i daljem rastu zaposlenosti i očuvanju povoljnog investicionog ambijenta“, navode iz NBS.

Možda Vam se svidi i