Rast euribora utiče na otplatu hipoteka u Srbiji: Da li treba da razmislite o stambenom kreditu?

Od strane Ozon
0 komentar

Efekti povećanja Euribor stopa na otplatu hipoteka: da li je vredno razmatranja stambenog kredita?

Oko 150.000 građana Srbije koji su uzeli stambene kredite u evrima uskoro će doživeti povećanje mesečnih rata. Ovo prilagođavanje je zbog usklađivanja sa Euriborom, koji je skoro dostigao rekordnih četiri odsto.

Kako navodi Euronevs Srbija, najveći uticaj u pogledu većih iznosa rata osetiće građani koji su kredite podigli pre nekoliko godina, a imaju još više od 20 godina za otplatu. Nasuprot tome, krediti od 20.000 ili 30.000 evra, koji su relativno retki u Srbiji, biće minimalne promene.

Da li će stope nastaviti da rastu?

Postoje krediti vezani za tromesečni euribor, ali je dinamika slična. Trenutna vrednost euribora je blizu najvišeg nivoa u poslednjih 15 godina od ekonomske krize 2008. godine. Međutim, važno je zapamtiti da je u prošlosti dostigao i pet odsto.

Rast euribora je očekivan i postoji velika verovatnoća da će do kraja godine premašiti četiri odsto, na osnovu uočenih trendova. U zavisnosti od iznosa kredita i roka otplate, rate se mogu povećati za 20 do 30 evra, au nekim slučajevima i do 80 evra. Najveći uticaj ove promene kamatnih stopa osetiće građani  koji su uzeli kredite pre nekoliko godina, a ostalo im je još više od 20 godina.

Krajem decembra prošle godine euribor je iznosio 2,70 odsto. U proteklih šest meseci njegova vrednost je porasla za 1,20 odsto i dostigla 3,90 odsto.

„Kada bismo projektovali još 1,20 odsto povećanja, premašili bismo 5,0 odsto. Teško mi je da zamislim da će dostići maksimalnu rekordnu vrednost od tačno 5,0 odsto. Na to ukazuje i protok vremena i kretanja inflacije. Inflacija se postepeno povećava. padaju pod kontrolu i dostižu ciljni nivo koji postavljaju centralne banke. Vode politiku ciljane inflacije i koriste kamatne stope, kao i većina centralnih banaka. Isto važi i za korisnike gotovinskih kredita u dinarima, iako su tu promene značajne. manji. Vezani su za Belibor, ali naša centralna banka prati slične poteze kao i Evropska centralna banka. Naravno, to je posebno primetno kod onih sa evro kreditima i dužim rokovima otplate sa značajnim iznosima kredita, kao što su stambeni krediti gde je reč o znatnih iznosa, 30, 50 ili 100 evra“, naveo je Grubišić.

Profesor nalazi optimizam u činjenici da se inflacija stavlja pod kontrolu i da se može očekivati blagi rast, koji bi do kraja godine potencijalno gurnuo euribor iznad četiri odsto.

Euronews Srbija

Možda Vam se svidi i