Rad na visokim temperaturama: Poslodavac Zakonom se ne obavezuje ali radnik može prijaviti nepravilnosti

Od strane Ozon
0 komentar

Zaštitimo zaposlene od tropskih temperatura: Prava i odgovornosti poslodavaca i radnika

SREMSKA MITROVICA. Srbija je poslednjih dana suočena sa ekstremno visokim temperaturama koje su dosezale i do 40 stepeni Celzijusa u pojedinim delovima zemlje. Ovakve vrućine ne samo što su neprijatne, već mogu imati ozbiljne posledice po zdravlje zaposlenih koji obavljaju poslove na otvorenom. Stoga je neophodno prilagoditi radno vreme i preduzeti odgovarajuće mere kako bi se zaštitilo zdravlje radnika.

Inspekcije u poslednjih nekoliko dana upozoravaju poslodavce o pravima radnika.

Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu propisuje da poslodavac mora obezbediti radno mesto i radnu okolinu u kojima su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu. Akt o proceni rizika na radnom mestu treba uzeti u obzir i rizike po zdravlje zaposlenih koji rade na otvorenom pri visokim temperaturama.

Mere koje poslodavci trebaju primenjivati pri radu na otvorenom tokom visokih temperatura uključuju organizacione, tehničke, zdravstvene, i druge mere. To podrazumeva rotaciju zaposlenih za obavljanje poslova na otvorenom, obezbeđivanje čestih pauza i osiguravanje dovoljnih količina vode i bezalkoholnih napitaka, stvaranje prostora za sklanjanje od sunca i rashlađivanje, informisanje zaposlenih o opasnostima po zdravlje zbog izlaganja visokim temperaturama, kao i pružanje prve pomoći u slučaju zdravstvenih problema.

Institut „Batut“ je izdao preporuke koje uključuju izbegavanje boravka napolju u najtoplijem delu dana, od 10 do 17 časova, kao i izbegavanje napornih fizičkih aktivnosti tokom vrućina. Poslodavci imaju odgovornost da preduzmu mere iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu kako bi zaštitili zaposlene koji rade na otvorenom pri visokim temperaturama.

Vlada Republike Srbije je već 2007. godine donela preporuku koja se odnosi na organizovanje rada na otvorenom. Prema toj preporuci, poslodavci bi trebali izbegavati obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih tokom perioda visokih spoljnih temperatura, naročito od 11 do 16 časova, ukoliko to dozvoljava proces rada.

Iako zakoni ne obavezuju poslodavce na obustavu rada u slučaju visokih temperatura, poslodavci imaju moralnu i zakonsku obavezu da obezbede bezbedan i zdrav rad za svoje zaposlene. Inspekcija rada ima pravo da preduzme akciju u slučaju nepoštovanja zakona i izda nalog za obustavu rada do 16 časova ukoliko su utvrđene nepravilnosti.

Sa druge strane, radnici imaju pravo i obavezu da se upoznaju sa informacijama date od strane poslodavca i da se pridržavaju svih propisanih mera zaštite. Ukoliko smatraju da su njihova bezbednost i zdravlje ugroženi, radnici mogu prijaviti rad na visokim temperaturama Inspekciji rada, koja će istražiti situaciju i preduzeti odgovarajuće mere.

Svi smo odgovorni za zaštitu zdravlja i bezbednosti na radu, kako poslodavci tako i radnici. Pravilna primena mera i odgovorno ponašanje u uslovima visokih temperatura može sprečiti ozbiljne zdravstvene probleme i obezbediti bezbedan i zdrav radni ambijent za sve.

Možda Vam se svidi i