Prosvetni sindikati 26. septembra organizuju protest

Od strane Ozon
0 komentar

Reprezentativni sindikati u prosveti planiraju organizaciju protesta zakazanog za 26. septembar kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo trenutnim materijalnim položajem. Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, Valentina Ilić, potvrdila je ovu inicijativu i istakla da će se protest organizovati uz podršku sva četiri sindikata koji okupljaju prosvetne radnike – Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije. Takođe, roditelji će biti pozvani da podrže ovaj protest.

Razlog za organizaciju protesta leži u neuspešnim pregovorima sa Vladom u vezi poboljšanja materijalnog položaja prosvetnih radnika i privlačenja mladih ljudi u obrazovni sektor. Iako je došlo do povećanja plata od 5,5 odsto, sindikati smatraju da to nije dovoljno i da će prosečna plata u prosveti ostati ispod republičkog proseka, čak i nakon ovog povećanja. Takođe, ističu da će to povećanje biti kompenzovano rastom minimalne zarade.

Podaci pokazuju da su plate u prosveti od januara do maja ove godine bile niže za 2,9 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Sindikati su otvoreni za dalje pregovore nakon protesta kako bi se razmotrile moguće promene i unapređenja u materijalnom položaju prosvetnih radnika.

FoNet

Možda Vam se svidi i